Elon Musk: kompanije i vlade moraće da plate korišćenje Twittera

0
94

Elon Musk je rekao da će kompanije i vlade uskoro morati da plate „male troškove“ za korišćenje Twitter-a samo nekoliko nedelja nakon što je objavio da planira da kupi platformu za 44 milijarde dolara.

PCPress.rs Image

Twitter zaostaje za drugim platformama

Tehnološki milijarder, vlasnik Tesle i SpaceX-a, dodao je da će platforma i dalje biti besplatna za „povremene korisnike“. Nejasno je koliko bi Musk želeo da naplati preduzećima i vladama. Takođe još nije poznato da li bi određene grupe kao što su neprofitne organizacije i novinari bile izuzete od bilo kakvih nametnutih taksi.

Tokom godina, Twitter nije uspeo da zaradi ni približno toliko novca kao druge platforme kao što su Facebook, Instagram i Youtube. Musk, koji ima 90,7 miliona pratilaca na Twitter-u, ranije je rekao da želi da „učini Twitter boljim nego ikad, unapređenjem pomoću novih funkcija“.

Twitter već eksperimentiše sa uslugom plaćene pretplate pod nazivom Twitter Blue u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu koja nudi dodatne funkcije. Premium ponuda, koja košta 2,99 dolara mesečno u SAD, daje korisnicima pristup funkcijama kao što su poništavanje tvitova i obeležavanje tvitova. Musk je prošlog meseca rekao da želi da smanji cenu Twitter Blue-a i da unese izmene, uključujući uvođenje zabrane reklama.

Takođe, Musk je rekao da sve Twitter-ove direktne poruke treba da budu šifrovane end to end ekripcijom tako da niko ne može da špijunira ili hakuje poruke korisnika. Dodao je da Twitter treba da se reši botova, trolova i prevara koje postoje na platformi. „Ne želimo da ljudi budu prevareni za njihov novac i takve stvari“, rekao je Musk.

IPO planovi?

Međutim, Musk je rekao investitorima da bi mogao da odluči da vrati Twitter na javno tržište akcija za samo tri godine, prema izveštaju The Wall Street Jounral-a.

Pod pretpostavkom da se ugovor o akviziciji zatvori i Musk zavnično preuzme vlasništvo nad Twitter-om, kompaniju će kontrolisati najbogatija osoba na svetu i neko ko je bio žestoki kritičar platforme koju je koristio na pravno sporne načine, uglavnom kroz osetljive tvitove o Tesli.

Iako je Musk naznačio da njegovo primarno interesovanje za Twitter ima veze sa onim što on smatra cenzurom slobode govora. Musk-ovi kritičari su zabrinuti da će kontrola milijardera nad platformom dovesti do utišavanja njihovih glasova i drugih sa kojima se ne slaže, obzirom da je često blokirao kritičare sa svog ličnog naloga.

Na konferenciji TED2022 prošlog meseca, Musk je rekao kako bi voleo da se platforma promeni pod njegovim vlasništvom.

„Mislim da je veoma važno da postoji inkluzivna arena za slobodu govora“, priznajući da će biti potrebno malo moderiranja sadržaja kako bi se pozabavili eksplicitnim pozivima koji pozivaju na nasilje i kako bi se osiguralo da je usluga u skladu sa zakonima u zemlji u kojoj deluje“, rekao je Musk.

Takođe je rekao da bi generalno više voleo „time out“ nego trajne zabrane, što bi moglo da omogući put bivšem predsedniku Donaldu Trampu da se ponovo pridruži platformi pod Musk-ovom kontrolom. Twitter je zabranio Trampu pristup platformi nakon njegovih tvitova oko pobune 6. januara, navodeći “rizik od daljeg podsticanja nasilja”.

Izvor: CNBC

The post Elon Musk: kompanije i vlade moraće da plate korišćenje Twittera first appeared on PC Press.Original Article