Elektrostatička maska za lice se samostalno puni disanjem

0
44
elektrostaticka-maska-za-lice-se-samostalno-puni-disanjem

Istraživači sa City University of Hong Kong razvili su elektrostatički naelektrisanu masku za lice koja može da dopuni svoj naboj kroz disanje nosioca.

PCPress.rs Image

Tehnologija se oslanja na slojeve triboelektričnog najlona koji mogu stvoriti električni naboj kada se pomeraju

Elektrostatičko punjenje pomaže maski da adsorbuje sitne čestice, kao što su virusi SARS-CoV-2. Međutim, takve maske obično gube naboj i sposobnost da vežu čestice tokom vremena, posebno u vlažnim sredinama – kao što je sredina tačno ispred usta. Da bi se pozabavili ovim, ovi istraživači su kreirali masku sa dva sloja triboelektrične najlonske tkanine koji dopunjuju naelektrisanje dok se slojevi kreću napred-nazad tokom disanja. Maske mogu pružiti zaštitu od virusa koji se prenose vazduhom mnogo duže od konvencionalnih maski, povećavajući bezbednost zdravstvenog osoblja i smanjujući otpad.

Skromna maska za lice bila je ključna komponenta u našoj borbi protiv COVID-19. Za većinu nas, maske za lice bile su blaga neprijatnost, usred pandemije, u nastojanju da smanjimo prenošenje virusa u zajednici. Međutim, za zdravstveno osoblje koje brine o pacijentima sa COVID-19, efikasne maske su ključne za ličnu bezbednost i bezbednost pacijenata.

Efikasan mehanizam koji dizajneri mogu primeniti u maskama za lice uključuje elektrostatičku adsorpciju, gde elektrostatičko punjenje pomaže sitnim česticama da se zalepe unutar maske, pomažući da se upotpuni mehanička filtracija koju maske pružaju. Međutim, ovaj elektrostatički naboj se vremenom iscrpljuje, posebno u vlažnim uslovima, koje je teško izbeći u nečemu kroz šta dišete. To znači da maske možda ne pružaju optimalnu zaštitu tokom celog njihovog nošenja i da se maske moraju često menjati, stvarajući otpad.

Ova najnovija tehnologija maske za lice održava svoju zaštitu od virusnih čestica generišući električni naboj iz pokreta disanja. „Iako mnogi izveštaji rade na dopunjavanju punjenja za dugotrajnu efikasnost elektrostatičke adsorpcije, generalno je potreban dodatni izvor energije, što je glomazno i nezgodno“, rekao je Jang Džengbao, istraživač uključen u studiju. „Razvili smo efikasan, izdržljiv, jeftin vazdušni filter koji može kontinuirano dopunjavati elektrostatički naboj“.

Tehnologija se oslanja na slojeve triboelektričnog najlona koji mogu stvoriti električni naboj kada se pomeraju. „Kako se srednji sloj pomera napred i nazad između bočnih slojeva sa disanjem, dolazi do prenosa naelektrisanja između PVDF-a i najlona zbog njihove velike razlike u afinitetu elektrona, što dovodi do toga da je PVDF sloj negativno naelektrisan, a najlonski slojevi pozitivno naelektrisani“, rekao je Zhengbao. “Ovaj proces samopunjenja omogućava kontinuirano dopunjavanje elektrostatičkih naboja i produženu elektrostatičku adsorpciju.”

Izvor: Medgadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.