Elektronska trgovina u porastu, ali povećan i broj internet prevara

Iako su pojedine prodavnice nastavile sa radom tokom vanrednog stanja, više je onih koje su privremeno zatvorene i funkcionišu po principu onlajn kupovine tj. slanja robe kurirskim službama čije su usluge sada skuplje u odnosu na period pre početka krize.

Prema podacima kojima raspolaže Vojvođanski IKT klaster, elektronska trgovina beleži rast u toku vanrednog stanja, a takođe ukazuju i na povećan broj prevara kojima su potrošači izloženi prilikom kupovine.

Prava potrošača u vanrednom stanju ostaju zagarantovana, ali su načini za pružanje pomoći ograničeni. Zbog toga iz Asocijacije potrošača Srbije apeluju na građane da im se jave ukoliko uoče nepravilnosti.

“Vrlo je česta kupovina i od fizičkih lica koja prodaju putem društvenih mreža. U tom slučaju, ako to nisu registrovana pravna lica ili preduzetnci i, potrošači ne mogu da ostvare određena prava prilikom reklamacije po Zakonu o zaštiti potrošača jer kupuju od fizičkih lica, znači sve je stvar dogovora”, rekla je Jovanka Nikolić, APOS.

Ukoliko su pravna lica u pitanju, prema Zakonu o zaštiti potrošača, roba se može vratiti u periodu od 14 dana, a trgovci su u obavezi da poseduju obrazac o primanju reklamacije. Ipak, lična procena pre kupovine je neophodna.

“Prodaju patike koje na pijaci koštaju 1000 ili 2000 dinara, za 10.000, a kada vi to platite, ne isporuče robu, zavlače nekoliko dana i a kraju vas blokiraju, izbrišu nalog i šta da radite, ostali ste bez novaca. U principu na internetu je kao i u životu. Treba malo zdravog razuma, malo pažnje i ne bi trebalo da bude previše problema. Ne treba verovati, a pogotovo ako vidite da je neka ponuda takva da ne može da se odbije”, rekao je Milan Šolaja, Vojvodina IKT klaster.

U situaciji u kojoj su prava potrošača ugrožena najbolje je javiti se asocijaciji potrošača koja može da bude posrednik u rešavanju u šta je u zavisnosti od problema uključena i tržišna inspekcija. Takođe, u slučaju prevara prilikom onlajn kupovine koje su bile česte u proteklom periodu, moguće je obratiti se tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay

Original Article