Ekstremno brzo punjenje električnih automobila

0
89

Znanstvenici sa Sveučilišta znanosti i tehnologije u Kini predstavili su sustav koji nazivaju "ekstremno brzo punjenje", koji litij-ionske baterije može napuniti do 60 posto za manje od 6 minuta.

Njihov rad se temelji na redizajnu jedne od dviju elektroda u litij-ionskoj bateriji, anodi. Autori nove studije nastojali su poboljšati standardnu ​​anodu dizajnirajući novu poroznu arhitekturu s česticama grafita određene veličine razbacanim po cijelom prostoru. Ideja je bila pozabaviti se neuređenom prirodom današnjih anoda, koje imaju prostore koji dovode do toga da baterije ne podnose dobro brzo punjenje, korištenjem teorijskog modeliranja na razini čestica za određivanje optimalnog rasporeda.

Uz idealnu distribuciju čestica različitih veličina i prostora u anodi, tim je također dodao bakrene nanožice i bakreni premaz te koristio tretmane grijanja i hlađenja kako bi formirao svoju novu komponentu. Ova anoda je ugrađena u standardnu ​​litij-ionsku bateriju i omogućila je da se napuni do 60 posto za 5,6 minuta i do 80 posto za 11,4 minute.

Opisanu kao "izuzetno brzo punjena litij-ionskih baterija", znanstvenici vide tehnologiju kao obećavajuću odskočnu dasku prema poželjnijim električnim vozilima, ukazujući na cilj brzog punjenja američkog Ministarstva energetike od 10 milja (16 km) putovanja po minuti punjenja.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Science Advances možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article