Ekskluzivna izjava EK za VIDI u vezi 5G i Huaweija

Europska komisija jučer je izdala medijsko priopćenje vezano uz sigurne 5G mreže u kojem podržava paket instrumenata EU o sigurnoj implementaciji 5G mreža u državama članicama. "Ovim paketom instrumenata države članice obvezuju se da će ubuduće djelovati zajednički te na temelju objektivne procjene utvrđenih rizika i razmjernih mjera za njihovo smanjenje", stoji u priopćenju EK.

U zaključcima iz paketa instrumenata države članice dogovorile su se da će ojačati sigurnosne zahtjeve, ocijeniti profile rizika dobavljača, primjenjivati relevantna ograničenja za dobavljače koji se smatraju visokorizičnima, uključujući potrebna isključenja za ključnu infrastrukturu koja se smatra kritičnom i osjetljivom (kao što su funkcije osnovne mreže) te uspostaviti strategije za diversifikaciju dobavljača.

Vrlo brzo nakon ovog medijskog priopćenja EK, brojnim medijima u Hrvatskoj, pa tako i nama, stiglo je priopćenje Huaweija s naslovom: "Europska unija Huaweiju dala dozvolu za izgradnju 5G mreže" u kojem kažu da iz odluke Europske komisije nedvosmisleno proizlazi kako kompaniji Huawei neće biti zabranjeno sudjelovanje u natječajima za izgradnju mreže nove generacije.

Obzirom da iz priopćenja Europske komisije nigdje nismo mogli vidjeti koje se pojedinačne tvrtke smatraju visokorizičnima i je li među njima Huawei, a niti priopćenje Huaweija o "dozvoli EK za gradnju 5G mreže" nema eksplicitnu poveznicu s dokumentom Europske komisije, zamolili smo za komentar tiskovni ured Europske komisije.

Postavili smo im direktno pitanje je li navedenim dokumentom Huwei dobio dozvolu za gradnju 5G mreža u EU kao što je to recimo napravila vlada Velike Britanije, ili to još uvijek nije precizirano dok se ne procijene svi sigurnosni rizici kao što i piše u jednom dijelu priopćenja EK.

Marietta Grammenou, Press Officer for Digital Economy, Research and Innovation, na naš upit je odgovorila:

Procjena rizika EU-a i paket alata ne ciljaju niti izdvajaju pojedine zemlje ili dobavljače. Slijedili su objektivni pristup i identificirali brojne rizike, uključujući rizike povezane sa netehničkim ranjivostima (poput rizika miješanja od strane država koje nisu članice EU-a ili državnih potpora putem lanca opskrbe 5G).

Što se tiče svakog rizika utvrđenog u procjeni rizika EU-a, alatni okvir uključuje procjenu najučinkovitijih mjera i plan ublažavanja. Što se tiče dobavljača, preporučuje svim državama članicama:

· Procijeniti profil rizika dobavljača; identificiran je i niz objektivnih čimbenika za provođenje ove procjene.

· Primijeniti relevantna ograničenja uključujući potrebna isključenja za ključnu infrastrukturu koja se smatra kritičnom i osjetljivom (kao što su funkcije osnovne mreže).

· Nemamo stav o pojedinačnim tvrtkama. U EU imamo pravila za ublažavanje sigurnosnih rizika, uključujući NIS direktivu (prvo zakonodavstvo o kibernetičkoj sigurnosti na razini cijele EU), Zakon o kibernetičkoj sigurnosti i pravila o telekomunikacijama. Svi koji se pridržavaju ovih pravila mogu pristupiti europskom tržištu.

· Nadalje, države članice EU imaju pravo odlučiti hoće li zbog nacionalne sigurnosti isključiti tvrtke sa svojih tržišta.

Ukratko rečeno, Huawei s jedne strane može biti zadovoljan jer ga EU nije "banala" kao što je to bila želja američkog predsjednika Trumpa, ali mu nije ni dala eksplicitnu "dozvolu" za gradnju 5G mreža, već mu (kao i svim drugim tvrtkama) omogućuje sudjelovanje u natječajima, a države članice će temeljem paketa instrumenata EU o sigurnoj implementaciji 5G mreža i drugim pravilima za ublažavanje sigurnosnih rizika same procijeniti spada li među visokorizične tvrtke ili ne. Jedino će o tome ovisiti hoće li kineska tvrtka sudjelovati u gradnji 5G mreža u Europi, ili će to biti prepušteno europskim tvrtkama poput Ericssona.

Original Article