EFZG: Menadžerska informatika s tradicijom od 50 godina

0
70

Ekonomski fakultet jedan je od najcjenjenijih cjelina zagrebačkog sveučilišta, a kvalitete kao što su stogodišnja tradicija, ugledni znanstvenici i nastavnici uz mnogobrojne vanjske suradnike i goste predavače, razlozi su zašto je među popularnijim fakultetima među studentima.

Studijski smjerovi na EFZG-u imaju multidisciplinarni pristup i studentima omogućuju da lakše pronađu smjer u kojemu žele razvijati karijeru. Uz to, Ekonomski fakultet ima prestižne međunarodne akreditacije: AACSB, EFMD i EQUIS, koje su objektivni pokazatelj izvrsnosti institucije. S ovim je akreditacijama fakultet ušao u elitno društvo od 5% vodećih visokoškolskih institucija iz područja ekonomije i poslovne ekonomije.

Diplomanti Ekonomskog fakulteta ističu se na radnim mjestima u širokom rasponu industrija, od IT kompanija, banaka, konzultantskih tvrtki do digitalnih agencija i startup projekata.

IT studijski smjerovi

Na Katedri za informatiku Ekonomskog fakulteta izvodi se više informatičkih studija. Najdulju tradiciju ima smjer Menadžerska informatika koji se izvodi na integriranom studiju poslovne ekonomije. Pod tim se nazivom nastava izvodi već 50 godina i na programu je diplomiralo više od 1.000 stručnjaka. Studenti isti smjer mogu odabrati kao diplomski studij na engleskom jeziku pod nazivom Managerial Informatics.

Već dvije godine odvija se traženi specijalistički diplomski stručni studij Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru, dok na poslijediplomskoj razini EFZG nudi specijalistički studij Informatički menadžment. Ovaj inovativni studij namijenjen je stručnjacima koji znanje o poslovanju žele upotpuniti suvremenim IT vještinama. Ima drugačiji pristup predavanjima i studentima je omogućeno korištenje alata kao što su Bizagi Modeler, Oracle SQL Developer, Simul, Aris, ACL, R, PowerBI… Tu su i gostujuća predavanja mnogobrojnih CEO, poduzetnika i IT stručnjaka, podučavanje određenih tema (web programiranje) od strane iskusnih developera ili stručnjaka (kibernetička sigurnost, AI, ML, data mining, OCR).

U suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Ekonomski fakultet u Zagrebu sudjeluje u izvođenju poslijediplomskog doktorskog studija, Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju. Studij se sastoji od više tematski srodnih modula koji obrađuju teme ključne za područje poslovne ekonomije, ali za razliku od postojećih studija istog naziva, naglašavaju digitalnu transformaciju kao središnju nit vodilju u području poslovne ekonomije budućnosti.

Svi navedeni programi imaju za cilj edukaciju stručnjaka čija specijalnost je spoj informatike i poslovanja, a koji omogućuje vrhunske kompetencije i znanja.

Prednosti IT studija na EFZG-u

Multidisciplinarnost i izvornost u IT, poslovnim i menadžerskim vještinama je ono što izdvaja studente Ekonomskog fakulteta na tržištu rada. Zbog specifičnog skupa znanja, diplomanti vrlo često brzo dolaze do liderskih pozicija u kompanijama i različitim institucijama, sa željom da primijene inovativne metode digitalne transformacije i vođenja poslovanja uz primjenu moderne tehnologije s kojom su se susretali na fakultetu.

Traženje posla, odnosno stručne prakse, za studente počinje već za vrijeme studija. Ovisno o studijskom programu, studenti imaju stručne prakse koje različito traju te imaju priliku i na taj način izaći na tržište rada. Većina studenata ima barem jedno radno iskustvo za vrijeme studija, te nerijetko to studentsko iskustvo postane i prvi „pravi“ posao.

Suradnja s gospodarstvom i drugim fakultetima

Da se studiranjem na Ekonomskom fakultetu stvaraju vrhunski stručnjaci, potvrđuju brojni uspješni alumni poput Josipe Majić, suosnivačice Revuta, hrvatskog kripto-fintech startupa, koji je nedavno predstavio inovativan proizvod: kupnju doživotne pretplate za Netflix i Spotify putem NFT-a.

Kroz suradnju s tvrtkom ID GUARDIAN, nastao je Affective Computing Lab, laboratorij koji uz pomoć umjetne inteligencije i EEG, EKG, EMG i EDA uređaja, te uređaja za praćenje reakcija oka i lica i analizu govora, analizira utjecaj digitalnog sadržaja i online potrošačkih navika.

Uz to, EFZG ima suradnju s više od 140 obrazovnih institucija za potrebe razmjene studenata i različitih projekata, te su s njima sklopljeni i Erasmus+ ugovori.

Original Article