Edukacija i podizanje svesti – prva linija odbrane od dipfejk prevara

0
62
edukacija-i-podizanje-svesti-–-prva-linija-odbrane-od-dipfejk-prevara

PCPress.rs Image

U svetlu rasta uverljivosti dipfejk pretnji zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, stručnjaci izdvajaju obrazovanje i nastavak unapređenja sistema za sajber bezbednost koje primenjuje veštačka inteligencija kao osnovu zaštite.

PCPress.rs Image

Stručnjaci za sajber bezbednost koji su se ove nedelje okupili na Kaspersky NEXT događaju u Atini izneli su svoje viđenje dvojakog pristupa u borbi protiv dipfejk pretnji. Ovaj pirstup podrazumeva da će sofisticirani sistemi sajber bezbednosti za veštačku inteligenciju morati da prate temeljni programi podizanja svesti i edukacije korisnika. Samo na ovaj način, korisnici će biti u prilici da uoče opasnosti od dipfejk prevara koje pokreću maliciozni akteri oslonjeni na tehnologije veštačke inteligencije.

Sajber kriminalci brzo usvajaju nove tehnologije. Jedan od trendova koji najviše brinu je porast dipfejka — falsifikovanih slika, audio ili video zapisa kreiranih uz pomoć veštačke inteligencije. Sve veća rasprostranjenost i dostupnost alata oslonjenih na veštačku inteligenciju čine da ovaj problem postane sve aktuelniji.

PCPress.rs Image

Stručnjaci takođe predviđaju rast potrebe za tehnologijama za zaštitu ličnih sistema veštačke inteligencije od pretnji koje se stalno razvijaju. Očekivanje da ćemo u budućosti sve više zavisiti od AI tehnologija u svakodnevnom životu znači i otvaranje novog vektora napada jer će sajber kriminalci nastojati da iskoriste ove nove i lako dostupne prilike.

Marko Projs, zamenik direktora tima za globalno istraživanje i analizu (GReAT) u kompaniji Kaspersky, izneo je svoje predviđanje: „Budućnost kakvu očekujemo zahtevaće da pronađemo tehnološka rešenja za nove pretnje koje konstantno evoluiraju. Pored ovoga, potrebno je da uložimo još više napora u obrazovanje korisnika, da bismo zaštitili naša društva od dezinformacija i sličnih pretnji. I mediji imaju veoma važnu ulogu u ovom procesu – kvalitet i proverenost informacija koje plasiraju postaju važniji nego ikad”.

PCPress.rs Image

“Verujem da će proces širenja veštačke inteligencije umnogome ličiti procesu elektrifikacije i transformisati ne samo industriju nego i svaki segment naših života. Ipak, potrebno je da svi relevantni akteri iz oblasti sajber bezbednosti na međunarodnom nivou ulože napore kako bi se stvorila iskoristiva i primenjiva rešenja za globalni problem dipfejk prevara. Predložena zakonska rešenja koja su u proceduri u Evropskoj Uniji i Americi korak su u tom pravcu i omogućavaju da korisnici jasnije prepoznaju autentični sadržaj” rekao je Dimitris Dimitrijadis, poznati futurist, autor knjiga i savetnik u specijalnom Sekretarijatu za Strateška predviđanja Republike Grčke. 

Kako zaštititi kompanije od evoluirajućih pretnji zasnovanih na veštačkoj inteligenciji

  • Razumite kriminalne sajber aktivnosti na mračnoj mreži, predvidite potencijalne rizike i curenja informacija prilikom razvoja strategije sajber bezbednosti. Kaspersky Digital Footprint Intelligence nudi nadzor interneta, ali i duboke mreže i dark Web-a, kako bi se brzo identifikovali kompromitovani akreditivi i ublažili potencijalni napadi.
  • Primenite sofisticirani sistem sajber bezbednosti koji ne samo da štiti, već i koristi moć veštačke inteligencije za jačanje bezbednosti i detekcije.
  • Investirajte u obrazovne kurseve i inicijative za sajber bezbednost i podizanje svesti na svim nivoima poslodavca. Implementirajte obuke za podizanje svesti o bezbednosti za rešavanje bezbednosnih potreba specifičnih za veštačku inteligenciju i minimiziranje rizika od internih incidenata oblasti u sajber bezbednosti.
  • Koristite threat intelligence services da biste stekli uvid u nedavne napade, kako bi zaštitili računarske sisteme od novih pretnji.
  • Pridržavajte se propisa. Pored tehnoloških i obrazovnih pristupa za ublažavanje rizika, potrebna je i regulacija. U mnogim regulatornim naporima, rizik od maliciozne upotrebe veštačke inteligencije u sajber napadima je naglašen i regulatori se pozivaju na bolje metode otkrivanja i označavanja medija generisanih veštačkom inteligencijom.

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.