E2EE enkripcija u Facebook Messenger pozivima

0
222

Ruth Kricheli, direktorica Product Managementa za Messenger, na službenom blogu je objavila najnovije promjene koje dolaze u Messenger aplikaciji i Instagramu.

Obje Facebookove aplikacije dobivaju End to End enkripciju za video pozive (E2EE), što bi trebalo značajno povećati sigurnost i privatnost korisnika.

E2EE enkripciju je Facebook ugradio još 2016. godine u svoje poruke, a sada je taj sustav proširen i na glasovne i video chatove u Messengeru, kao i u drugim porukama svih vrsta transfera podataka poput WhatsaAppa.

Ruth Kricheli objašnjava da se E2EE već intenzivno koristi u aplikacijama poput WhatsAppa kako bi se osigurale osobne komunikacije od cyberkriminalaca i hakera te vjeruje da će ovo postati standard u industriji u bliskoj budućnosti.

Facebook se ne namjerava zaustaviti na ovome, već će u predstojećim tjednima započeti javnu end to end enkripciju tekstova u Messengeru za grupne chatove i pozive, dok u predstojećim mjesecima namjerava uvesti E2EE u direktne poruke (DM) na Instagram.

Tijekom testnog razdoblja sudionici će na obje platforme imati opciju uključivanja E2EE zaštite i moći će zatražiti 1 na 1 chatove na web stranici za dijeljenje fotografija.

Kricheli kaže da nove značajke nude veći izbor za to koliko pojedinci žele imati privatnost tijekom razgovora ili poziva, kako bi njihove aplikacije za razmjenu poruka bile sigurne i povjerljive.

Ništa specijalno ali osvježavajuće, rekli bismo.

Original Article