Dyson Awards nagradio skener plastičnog otpada

0
177

Kao što znamo, jedna od najzanimljivijih tema za investitore jesu ekološke inovacije. Zato je jedan od pobednika takmičenja “Dyson Awards 2021”- ručni skener plastičnog otpada. U pitanju je nova tehnologija, dizajnirana tako da detektuje da li je plastični otpad reciklabilan ili ne.

PCPress.rs Image

Koju tehnologiju skener koristi?

Smisao novog skenera je u tome da pomogne pri selekciji otpada na deponijama. Uređaj radi na principu emisije infracrvenog zračenja, koristeći hardver otvorenog koda. Dizajnirao ga je Džeri de Vos, student Univerziteta Def, u Holandiji. De Vos je objasnio da diskretna spektroskopija frekvencija bliskih infracrvenom delu spektra, pomaže da se detektuje blizu 75% svakodnevnog plastičnog otpada. Naglasio je da je njegova mislija da omogući dostupnost reciklažnog senzora po niskoj ceni, u što je moguće više zemalja.

Džejms Dajson, tajkun i organizator “Dyson Awards”, smatra da je plastika veoma izdržljiv i svestran materijal, čiji se otpad može efikasno kontrolisati i nanovo koristiti na održiv način. Videćemo da li će ova tehnologija naći primenu u reciklažnim postrojenjima novih generacija. Podsećamo da smo nedavno pisali i o robotu koji uči da razlikuje vrste plastičnog otpada na deponijama.

Izvor: The Independent

The post Dyson Awards nagradio skener plastičnog otpada first appeared on PC Press.Original Article