Dva nova superkompjutera: Revolutionizing istraživanje u Štutgartu

0
67
dva-nova-superkompjutera:-revolutionizing-istrazivanje-u-stutgartu

Summary

Univerzitet u Štutgartu i Hewlett-Packard Enterprise (HPE) udružili su snage kako bi unapredili svoje istraživačke kapacitete. Nedavno su objavili sporazum o izgradnji dva nova superkompjutera u računarskom centru visokih performansi Univerziteta u Štutgartu (HLRS), što će otvoriti mnoge nove mogućnosti […]

Dva nova superkompjutera: Revolutionizing istraživanje u Štutgartu

Univerzitet u Štutgartu i Hewlett-Packard Enterprise (HPE) udružili su snage kako bi unapredili svoje istraživačke kapacitete. Nedavno su objavili sporazum o izgradnji dva nova superkompjutera u računarskom centru visokih performansi Univerziteta u Štutgartu (HLRS), što će otvoriti mnoge nove mogućnosti u oblasti inženjerstva i primenjenih nauka.

Prvi superkompjuter, poznat kao „Hunter“, predviđen je da započne s radom 2025. godine i očekuje se da će imati maksimalne performanse do 39 petaflopsa. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji, Hunter će biti prelazni superkompjuter koji će pomoći korisničkoj zajednici HLRS-a da se prebaci na masivno paralelnu, GPU-ubrzanu strukturu imenom „Herder“. Ovo će biti pravi izazov koji će istraživačima omogućiti poboljšanje performansi, efikasnosti i brzine prenosa podataka.

Drugi superkompjuter, „Herder“, koji će biti instaliran 2027. godine, biće sistem eksaskalne snage sa brzinom do jednog kvintiliona (10^18) FLOPS. Konačna konfiguracija „Herdera“ biće određena do kraja 2025. godine.

Ovi superkompjuteri neće samo transformisati način na koji se vrše istraživanja, već će takođe inspirisati inovacije. Istraživači će imati priliku da primene napredne tehnologije na širok spektar primena, uključujući razvoj vozila sa efikasnijom potrošnjom goriva, produktivnije vetroturbine i nove materijale za elektroniku.

FAQ:

1. Kada će „Hunter“ biti operativan?

„Hunter“ će početi s radom 2025. godine.

2. Koje performanse se očekuju od „Huntera“?

Očekuje se da će „Hunter“ imati maksimalne performanse do 39 petaflopsa.

3. Kako će „Hunter“ pomoći korisničkoj zajednici HLRS-a?

„Hunter“ će biti prelazni superkompjuter koji će pomoći korisničkoj zajednici HLRS-a da se prebaci na masivno paralelnu, GPU-ubrzanu strukturu imenom „Herder“.

4. Kada će biti instaliran „Herder“?

„Herder“ će biti instaliran 2027. godine.

5. Kakve su prednosti „Herdera“ u poređenju s drugim superkompjuterima?

„Herder“ će biti sistem eksaskalne snage, sposoban za brzinu do jednog kvintiliona (10^18) FLOPS, pružajući neverovatne mogućnosti za napredno istraživanje i inovacije.

Read More