Kraljevski koledž GP-ova smatra da nijedna aplikacija ne može da zameni lekare

Kraljevski koledž lekara opšte prakse (RCGP) je odbacio tvrdnje da četbot može da dijagnostikuje zdravstvena stanja tako precizno kao što to može sam lekar.

Babylon Health je predstavio svoj novi bot na događaju koji je juče održan na Kraljevskom koledžu lekara, rekavši da on omogućava pacijentima da budu u kontaktu sa botom preko aplikacije bez zakazivanja, a on nudi zdravstveni savet na temelju onoga što mu pacijenti kažu.

Kompanija je rekla da je četbot, Babylon AI, postigao rezultate na medicinskom ispitivanju na istom nivou ili čak bolje od samih lekara.

Međutim, njegove tvrdnje su osporene od strane RCGP-a.

„Nijedna aplikacija ili algoritam neće biti u mogućnosti da učine to što lekar opšte prakse čini“, rekao je profesor Martin Maršal, potpredsednik RCGP-a.

„Mi svakodnevno brinemo o više od milion ljudi širom Velike Britanije, uzimajući u obzir fizičke, psihološke i društvene faktore koji mogu uticati na zdravlje pacijenata“.

„Potencijalna tehnologija za pružanje podrške lekarima kako bi obezbedili najbolju moguću negu pacijenta je fantastična, ali na kraju dana, kompjuteri su kompjuteri, a lekari opšte prakse su visoko obučeni medicinski stručnjaci i oni se ne mogu međusobno upoređivati. Prvi mogu služiti kao podrška, ali nikada ne mogu da zamene druge“, rekao je on.

Profesor Maršal je dodao da dok aplikacija može da prođe automatizovan test kliničkog znanja, u stvarnom životu klinički scenariji nemaju uvek u potpunosti jasne odgovore.

Babylon Health je rekao da je novi alat Babylon AI učetvovao u nizu robusnih testova, uključujući relevantne odeljke MRCGP ispitivanja, što predstavlja završni test za GP pripravnika i uspostavljan je od strane Kraljevskog koledža lekara opšte prakse.

Prosečna prolaznost za prave lekare u poslednjih pet godina iznosi 72%, dok je Babylon-ov AI postigao 81%.

Ali Parsa, osnivač i CEO Babylona, je rekao da su rezultati pokazali kako AI može da podrži zdravstvenu zaštitu na globalnom nivou i da pruži precizne zdravstvene savete bez obzira na okolnosti.

„Naša misija je da učinimo da zdravstveni servisi budu dostupni i pristupačni svakoj osobi na zemlji. Ovi orijentirni rezultati dovode čovečanstvo korak bliže svetu u kome niko nije uskraćen za bezbedan i precizan savet o zdravlju“.

Kompanija takođe stoji iza GP-a Nacionalne službe za zdravstvenu zaštitu (NHS) u aplikaciji Hand koji omogućava pacijentima u pet londonskih klinika da se konsultuju sa GP-om putem video poziva.

Međutim, Koledž je takođe javno kritikovao GP u aplikaciji Hand za „cherry-picking“ pacijenata, ostavljajući tradicionalne GP usluge da se nose sa najkompleksnijim pacijentima bez dovoljno resursa i nije podržao Babylon ili njegov GP u Hand servisu, koji se na ovaj način koristi u NHS-u.

„Tehnologija ima potencijal da transformiše NHS, ali se mora implementirati na jednak način koji ne donosi koristi jednim pacijentima, a drugima ne, i koja nije na štetu uslugama opšte prakse u celini“, rekao je Maršal.

Bobby Hellard

Izvor: IT Pro

Original Article