Direktor Tesle optužen za prevaru zbog lažnih tvitova

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Ilona Maska za prevaru zbog niza lažnih tvitova i traži da se ukloni sa čela tog proizvođača električnih automobila i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su akcije na berzi.

Tužba SEC, podneta u četvrtak, usledila je samo dva meseca nakon što je Mask putem Tvitera poručio da razmišlja o povlačenju deonica Tesle s berze i da je to za kompaniju “najbolji put napred”. Osnivač Tesle poručio je početkom avgusta i da investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će deoničarima biti ponuđeno 420 dolara po akciji – za petinu više od tadašnje cene.

Prema tužbi SEC-a, Mask je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao ni sa jednim mogućim finansijerom.

Ovom tužbom Mask je postao jedan od direktora najvišeg ranga u tehnološkoj industriji kojeg je SEC optužio za prevaru u vezi sa hartijama od vrednosti. On je poručio da nije učinio ništa loše.

“Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrednost u mom životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitovao”, poručio je Mask u saopštenju.

SEC u tužbi traži da se Mask ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompanija čije su akcije uvrštene na berzu, što je vrlo redak potez SEC-a protiv direktora neke poznate kompanije. SEC takođe traži novčanu kaznu.

Najava Maska da razmišlja o povlačenju akcija Tesle s berze već je ranije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milione dolara. Naime, cena deonice Tesle tog dana je skočila za 11 odsto, na gotovo 380 dolara. Premda je idućih dana cena akcija pala, neki ulagači, koji su i pre ‘igrali’ na pad cene deonice Tesle, optužili su Maska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Mask nije tačno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milione dolara. Između ostalog, optužili su Maska i njegovu kompaniju da su prekršili savezne zakone o hartijama od vrednosti i veštački naduvali cenu deonice.

Nakon vesti o SEC-ovoj tužbi, cena akcije Tesle pala je u produženom trgovanju na Vol stritu za 12 odsto.

Izvor: Hina
Foto: Pixabay

Original Article