Descenders

0
772

Podrazumeva se da ako želite nove ideje u igranju igara, najbolјe je da se okrenete indie sceni, ali od igre o biciklizmu ne očekujete puno inovacija. Međutim, Descenders od holandskih programera, Ragesquid, nudi novi žanr. U svom srcu, igra je jednostavno terenska igra brdskog biciklizma. Mislite na probe, ali gledano pozadi, ali onda prestanite da razmišlјate o probama, jer je to samo deo priče ovde.

Svakako, igra uklјučuje trke po neravnoj stazi, ali ova igra se manje odnosi na preciznost i memoriju. To je delimično i zato što je igra mnogo praštajuća i malo realnija, ali i zato što se staze ovde nasumično generišu. Međutim, prava inovacija je u tome što je Descenders lukav. Da, podžanr koji je najčešće povezan sa RPG-ovima i twin-stick pucačinama primijenjen je na brdski biciklizam. I sigurno, to može da zvuči pomalo čudno, ali stvarno funkcioniše.

Većinu vašeg vremena provodićete u dva career moda u igri. Oba nude četiri okruženja, od kojih svako ima svoj karakter i stil staza. Kada započnete karijeru, suočavate se sa ekranom mape sa čvorovima po celoj njoj. Svaki čvor je nivo i možete sami da odaberete rutu do ‘boss’ nivoa. Kao što smo rekli, svaki nivo se generiše nasumično, ali ekran čvora prikazuje vrstu staze koju možete da očekujete davanjem vrednosti za strminu, krivine i skokove.

Na stazi ćete prilično brzo primetiti nekoliko stvari. Prvo, ova je igra BRZA, ali takođe se odmah oseća nespretno jer kontrole izgledaju prilično labavo. U početku nismo bili previše prodati na nju, ali nakon nekoliko minuta srećno smo jurcali stazom, odskačući sa bilo koje rampe koju smo pronašli i probijajući se kroz oštre zavoje koje je staza generisala.

DescendersLabavost kontrola nas je naterala da razmišlјamo o sličnim terenskim trkačkim igrama iz PS1 ere, ali one prilično opraštaju. Ako ne sletite apsolutno savršeno, to neće biti važno. Verovatno ćeš biti dobro. Skretanje je obično veći problem, jer ćete morati da brinete o drveću koje je postavlјeno uz stazu. Tu Descenders mnogo manje oprašta, čak i pri udarcima male brzine što dovodi do sudara.

Drugi način na koji ćete verovatno doći do fijaska je tokom vratolomija. Poletanje sa rampe pružiće vam malo vremena za izvođenje trikova. Možete da se okrećete i rotirate levim džojstikom dok se desni džojstik koristi zajedno sa dugmetom L1 za modifikovanje raznim trikovima kao što su ne hvatanje i drugi trikovi u kojima vam udovi na kraju pokazuju negde, umesto da su na biciklu. Ovo je pomalo neintuitivno samo zato što ćete pritiskati tri različita dela DualShocka samo da izvučete osnovne trikove, ali nije loše i nedugo zatim smo sletili sa modifikovanim zadnjim flipsijem. Ponovo, igra prilično oprašta zbog sletanja, ali i dalјe ćete morati da budete oprezni u izvršenju.

Moraćete da se naviknete na varke jer je ovo najveći aspekt igre koji je čudan zbog njegove brzine. Očekivali biste da igra bude više o trkama, ali savet alata na ekranu za učitavanje govori vam da to uopšte nije stvar igre. Descenders uspevaju da prenesu osećaj brzine koji je bez premca sa bilo čime šta smo drugo ikada igrali. Nije nas briga da li igrate F-Zero ili realističnu motociklističku simulaciju, ovo je prva igra u kojoj smo se zapravo plašili brzine. Ali ako odlučite da lagano pedalirate do cilјa, to je u redu. Glavni cilј je da se preživi, ali takođe ćete trebati da pripremite vaše tripove i ispunite cilјeve bonusa. Descenders„Rep“ stvar vam omogućava da otklјučate članove posade koji će pružiti pogodnosti tokom ove karijere. Oni ili utiču na vašu vožnju pobolјšavajući kontrolu, pobolјšavajući šanse za sletanje nakon velikog vazduha ili povećavajući ravnotežu ili će modifikovati staze na kojima vozite smanjenjem krivina, dodavanjem dodatnih rampi ili povećanjem strmine. Ovo su dobrodošli modifikatori, ali ako imamo kritiku, njihov je efekat previše istančan, što malo izbacuje ravnotežu rizika i nagrade.

Ono na šta ćete zaista želeti da se usredsredite su bonus cilјevi i način na koji se oni uklapaju u čitav ludački aspekt igre. Kada započnete trku u karijeri, imaćete četiri ‘života’ i izgubićete jedan svaki put kad padnete. Sa četiri područja koja treba proći, od kojih svaka ima nekoliko staza koje ćete morati da završite, želećete da sačuvate vaš broj života, jer kada se jedan izgubi, neće se nadopunjavati kada se završi trenutna staza. Ali novi život možete da zaradite ako pobedite bonus cilј staze. To može da bude povezano sa trikovima, tražeći od vas da isporučite nekoliko 360 ili prevrtanja, ili mogu da uklјučuju da ne ispuštate ubrzanje za celu stazu i slične stvari. Ovde je prilično lako zaraditi, ali je takođe prilično lako i izgubiti živote.

DescendersSistem deluje sjajno i podstiče vas da rizikujete dok pazite na vaše živote i stvarno nam se sviđa. Ono što nam se malo manje sviđa su neki od ‘boss’ nivoa. Da biste završili oblast, moraćete da se probijete do boss nivoa gde ćete pronaći veliki skok koji ćete uspešno trebati da uradite. Ovo može da bude pomalo nezgodno. Zaista se borimo sa prvim nivoom druge karijere gde morate da preskočite piramidu. Uspeli smo da izgubimo zalihu od sedam života pokušavajući da ostvarimo bonus cilјeve na toj stvari, ali većina boss nivoa je bolјa.

Od impresivnog osećaja brzine do pametnog ludačkog sistema, zaista smo zadovolјni Descenders-ima. Svi tipovi okruženja dodaju njihov karakter i nude neke dobre varijacije između tipova staza. Dakle, sa gledišta igranja, zaista imamo poteškoća da odložimo ovu igru.

Prezentacija je prilično dobra, takođe. U početku vizuelno može da izgleda pomalo ograničeno sa priličnim ponavlјanjem i iskakanjem neke teksture, ali izgleda dovolјno dobro i kad brzina krene, bićete potpuno u zoni igrajući igru. Činjenica da su vizuelni elementi u toku sa igranjem dok drže solidnu brzinu kadrova dovolјno je dobra za nas. Sva različita okruženja takođe izgledaju dovolјno različito i grafika na vašem vozaču je u redu. Mnogo je opcija za prilagođavanje koje treba zaraditi, što je dobrodošlo.

Zvuk u igri je u redu. Zvučni efekti rade njihov posao, ali nas nije impresovao soundtrack koji je uglavnom samo savremeni ambijentalni bubanj i bas. Ako znate nešto o tom žanru, znaćete da su obrasci bubnja UVEK isti (doboš na 2 i 4, udarci na 1 i 3,5) i zvuči više kao muzika za večeru, nego nešto što vas zaista pumpa. Ali to smo samo mi i činjenica da nam zaista nedostaju devedesete.

Generalno, Descenders je sjajan. Volimo inovacije, volimo brzinu i volimo zavisnost. Iako nismo očekivali previše događaja, srećni smo što možemo da izvestimo da je ovo pravi indi dragulј. U eri u kojoj su indi igre uglavnom twin-stick pucačine ili ćudlјive igre o osećanjima, da dobijemo nešto ovako arkadno i prijatno je prava poslastica.

Za:

  • Neprimerlјiva brzina
  • Inovativna rogue-like struktura
  • Veoma zarazna
  • Dobro predstavlјena

Protiv:

  • Nadogradnja tima je previše suptilna
  • Neki boss nivoi su dosadni
  • Kontrole su možda previše pipave

Descenders was last modified: 18 avgusta, 2021 by Nemanja Ristic

The post Descenders appeared first on ITNetwork.

Original Article