DART se uspješno zabio u asteroid

0
57

Ako kojim slučajem niste pratili jučerašnji direktan video prijenos "dokumentarnog filma Armageddon", reći ćemo vam samo da se NASA-ina Double Asteroid Redirection Test (DART) letjelica uspješno zabila u asteroid Dimorphos u dvojnom sustavu Didymos, brzinom od 22.530,82 km/h.

Letjelica veličine bankomata time je uspješno izvela kamikaze misiju koja bi nam trebala otkriti je li se Dimorphosu imalo promijenila putanja, kako bismo saznali je li to način na koji bismo u budućnosti mogli skretati velike asteroide s putanje prema Zemlji koji bi mogli zaprijetiti da nas uklone s planeta poput dinosaura kojima se to dogodilo prije više milijuna godina.

Zasad je još prerano govoriti je li asteroid barem malo skrenut, jer podaci još uvijek pristižu i još će dugo pristizati, kako od teleskopa na Zemlji, tako i od europske misije HERA koje bi prema asteroidu trebala krenuti 2024. godine i precizno izračunati posljedice ovog udara.

No bez obzira na to, prvi rezultati bi trebali stići tijekom dana, a tim koji je vodio eksperiment kaže da bi skraćivanje orbitalne staze Dimorphosa oko Didymosa za 10 minuta predstavljalo idealan ishod, iako će svaka promjena od najmanje 73 sekunde i dalje biti smatrana uspjehom. Tim će morati promatrati Dimorphosovu orbitu pola dana kako bi potvrdili svoj uspjeh, budući da je mjesecu potrebno gotovo 12 sati da završi krug oko Didymosa.

Original Article