DarkMarket: Eliminisana najveća dark web prodavnica

0
46

DarkMarket, najveća dark web „pijaca“, zatvorena je zahvaljujući operaciji koju je vodio Europol. Nemačka policija uhapsila je australijskog državljanina za kojeg se veruje da je upravljao ilegalnim sajtom, a tom prilikom je zaplenjeno i dvadeset servera koji su služili za hosting.

Pre nego što je zatvoren, DarkMarket je imao oko 500 hiljada korisnika, a na lokaciji se prodavalo sve u rasponu od narkotika do podataka sa ukradenih kreditnih kartica i malvera. Procenjuje se da ukupna vrednost transakcija iznosi oko 140 miliona evra u Bitkoin i Monero valutama. Planira se dalja istraga koja će obuhvatiti korisnike, posebno one koji su na sajtu trošili velike sume. Do DarkMarket lokacije se došlo u okviru veće istrage koja se bavila hosting kompanijom Cyberbunker, koja je u prošlosti čuvala servere za The Pirate Bay i WikiLeaks.

U poslednjih nekoliko godina je sprovedeno više uspešnih akcija koje su se bavile dark web prodajnim mestima, pa je 2020. stradao i Wall Street Market, a organima reda je sve jasnije kako dark web prodajna mesta funkcionišu, što olakšava lociranje i hapšenje odgovornih.

Izvor: The Verge

The post DarkMarket: Eliminisana najveća dark web prodavnica first appeared on PC Press.Original Article