Dark Crystal: Age Of Resistance Tactics

0
455

Između igre Stranger Things 3, Narcosa i sada Dark Cristal-a, čini se da televizijske emisije Netflix-a pokreću novu renesansu u takvim jeftinim igrama sa niskim budžetom. Sećate se ranih PlayStation i Nintendo konzola kada je „licencirana igra“ uglavnom značila nešto prilično neprijatno za igranje? Čini se da su se ti dani vratili, što je i neobično nostalgično, i duboko razočaravajuće kad je materijal koji se zloupotreblјava jednako divno bogat kao i Dark Cristal.

Age of Resistance Tactics je, kao što i ime kaže, RPG taktika. Ipak, ne očekujte neverovatnu izgradnju sveta kao što je Final Fantasy Tactics ili God Wars . Nemojte ni da očekujete jednostavne, jeftine mobilne čari Mergenaries Sage. Dark Cristal u stvari ne priča sopstvenu priču, i umesto toga se u potpunosti oslanja na to da poznajete televizijsku emisiju, sa sitnim isečcima i međuscenama tu i tamo da vas podseti na poentu u naraciji u šta ste se upustili, i već smo videli tokom emisije. Ti isečci su takođe predstavlјeni na tako razdvojen način da, ako niste postojeći obožavatelј emisije, možete da zaboravite da ih pratite, još manje uživajući u likovima i scenama bitke. Postoji nekoliko trenutaka tu i tamo gde postoji prilika da se doživi sporedna priča izvan emisije, ali pošto su one predstavlјene na isti način za ostatak zapleta, ne uspevaju u potpunosti da dodaju bilo šta osnovnom materijalu .

To je upravo ono što je uradio i Stranger Things 3, ali na sreću jedna od stvari koje taktika Age of Resistance stvarno ide za to jeste da osnovni materijal deluje u taktičkom RPG formatu. Postoji širok spektar različitih likova koje možete da regrutujete u vašu grupu, i lepa paleta različitih – fantastičnih – neprijatelјa za borbu. Osnovna mehanika je takođe savršeno funkcionalna – kretanje po mapama i odabir pravih napada za upotrebu su simpatični i intuitivni, a programerima dajemo pohvale za opšti korisnički interfejs. Baš su uradili poprilično kako treba.

Age Of Resistance TacticsNažalost, postoji toliko ograničenja Age of Resistance da jednostavno morate da se zapitate gde su uloženi napori u pravlјenje igre. Jedno pitanje je o veličini samih bojnih karata. Većina njih je malena, a iako sumnjam9 da je to bilo tako da bi mali broj jedinica mogao da uđe u borbu i da izvede svoje borbe na najefikasniji mogući način, to takođe znači da postoji vrlo mala stvarna taktička dubina u Age of Resistance. Pažlјivo, nalik šahovskom kretanju komada oko ploče koje vidimo u većini taktičkih RPG-a inhibirano je veličinom same ploče.

Age Of Resistance TacticsDrugo pitanje je da li postoji previše homogenizacije između likova. Postoji samo nekoliko stabala veština koja mogu da se biraju, a likovi mogu zapravo da razviju stablo sekundarne veštine, što znači da će skoro sigurno postojati neki prelaz između svakog lika, i taktičke dubine koju oni unose u borbu. Korisnici magije će imati opseg napadačkih veština, a borci na frontu moći će da se brinu o sopstvenom izlečenju. U zaista dobrom taktičkom RPG-u, ovi krosoveri su minimalni, kako bi podstakli igrače da pažlјivo struktuiraju partije oko određenih kombinacija veština. Nikada nismo osetili taj nivo taktičke dubine u Age of Resistance, pa čak i kad smo otklјučavali nove klase posla, našli smo sebe kako se oslanjamo se na iste likove, sa sličnim kombinacijama veština, radeći istu stvar iz jedne bitke u drugu. Strateški, Age of Resistance je zaista veoma sušno.

Age Of Resistance TacticsZa svet sa vizijom Jim Henson-a koji stoji iza njega, ustanovili smo da je Age of Resistance taktika iznenađujuće neinspirirana u gotovo svakom dizajnerskom elementu. Budući da su nivoi tako mali, oni zaista ne dodaju osećaju gradnje sveta unutar igre, a međuscene i pripovednički elementi, koliko su razdvojeni i bolno kratki, veoma su jeftino proizvedeni – bilo par redaka dijaloga koji podiže nivo ili povremena sekvenca stripa.

Postoji i dragocenost bilo čega što bi se moglo da se učini van borbe. Prodavnica opreme za igru je meni sa kojim se borite između bitki, ali u suprotnom, jedino što možete da uradite sa mape sveta igre je sledeća lokacija bitke. Postoje slučajevi kada ćete morati da izaberete koju bitku želite da uradite sledeću, ali nemojte da dozvolite da vas to zavara, Age of Resistance ne nudi jedan od tih nagovora razgranatog puta gde su vaše odluke važne. Da bi odluke bile važne, igra bi ionako trebala da ima zaplet koji treba da se prati.

Dark Crystal: Age of Resistance Tactics je ciničan. Uzeo je siguran, poznati žanr, uradio apsolutno ništa osim najprisutnije, sigurne primene toga i bacio Dark Cristal licencu preko vrha, ali ni na koji način nije pokušao da uradi bilo šta zanimlјivo sa Dark Cristal-om. Baš kao što smo se i pitali sa svakim licenciranim naslovom: „šta bi ostalo ako biste oduzeli licencu?“ isto moramo da pitamo i sa Age of Resistance. Odgovor je sledeći: zbunjena, nepotpuna naracija, neinspirativni svet fantazije i neke od najplićih taktika RPG akcije koje smo ikada videli u igri. Vratite licencu natrag i igra je dovolјna za igranje da bi bila jedva prohodna kao ubica za vikend za odane obožavatelјe vlasništva, ali vizija Jim Henson-a zaslužuje mnogo više poštovanja od ovoga.

Dark Crystal: Age Of Resistance Tactics was last modified: 31 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Dark Crystal: Age Of Resistance Tactics appeared first on ITNetwork.

Original Article