Danijel Ek iz Spotify-ja oprezan povodom novih promena na App Store-u

0
74
danijel-ek-iz-spotify-ja-oprezan-povodom-novih-promena-na-app-store-u

Summary

Danijel Ek, izvršni direktor Spotify-ja, izrazio je oprez u vezi sa najnovijim promenama koje Apple uvodi na App Store-u. Ove promene omogućiće programerima da distribuiraju svoje aplikacije preko tržišta trećih strana samo unutar Evropske unije, u skladu sa zahtevima evropskog […]

Danijel Ek iz Spotify-ja oprezan povodom novih promena na App Store-u

Danijel Ek, izvršni direktor Spotify-ja, izrazio je oprez u vezi sa najnovijim promenama koje Apple uvodi na App Store-u. Ove promene omogućiće programerima da distribuiraju svoje aplikacije preko tržišta trećih strana samo unutar Evropske unije, u skladu sa zahtevima evropskog Zakona o digitalnim tržištima. Iako se na prvi pogled čini da ova promena predstavlja pobedu za programere aplikacija, Ek ima ozbiljne probleme sa novim pravilima. Apple će i dalje zadržati kontrolu nad odobravanjem tržišta trećih strana i naplaćivati naknade za preuzimanja preko tih platformi. Takođe, aplikacije sa više od milion preuzimanja godišnje biće obavezne da plate naknadu za svaku prvu instalaciju na godišnjem nivou. Spotify smatra da će ove promene negativno uticati na razvojne programere, a posebno startape i one koji nude besplatne aplikacije.

Apple tvrdi da nove promene pružaju programerima više opcija za distribuciju i plaćanje iOS aplikacija, ali Ek i drugi kritičari smatraju da to nije u skladu sa zakonima EU i da ne promoviše fer tržišnu konkurenciju. Situacija je napeta, a industrija iščekuje reakciju EU na ove promene i da li će biti dodatnih prilagođavanja od strane Apple-a kako bi se osiguralo da nove politike doprinose otvorenom i pravednom digitalnom tržištu.

FAQ:

1. Šta su najnovije promene koje Apple uvodi na App Store-u?

Najnovije promene omogućiće programerima da distribuiraju svoje aplikacije preko tržišta trećih strana samo unutar Evropske unije, u skladu sa zahtevima evropskog Zakona o digitalnim tržištima.

2. Koja je briga Danijela Eka u vezi sa ovim promenama?

Danijel Ek ima ozbiljne probleme sa novim pravilima jer Apple i dalje zadržava kontrolu nad odobravanjem tržišta trećih strana i naplaćuje naknade za preuzimanja preko tih platformi. Takođe, aplikacije sa više od milion preuzimanja godišnje će biti obavezne da plate naknadu za svaku prvu instalaciju na godišnjem nivou.

3. Kako Spotify vidi ove promene?

Spotify smatra da će ove promene negativno uticati na razvojne programere, posebno startape i one koji nude besplatne aplikacije.

4. Kako Apple opravdava nove promene?

Apple tvrdi da nove promene pružaju programerima više opcija za distribuciju i plaćanje iOS aplikacija.

Definicije:

– Tržište trećih strana: Platforme koje omogućavaju programerima da distribuiraju svoje aplikacije izvan zvaničnih prodavnica poput App Store-a.

– Zakon o digitalnim tržištima: Zakon Evropske unije koji reguliše digitalno tržište u EU.

Predloženi linkovi:

Apple (link name: Apple)

Read More