Dan Carlin-ova Hardcore History prilagođena je u VR doživlјaj

0
41

Novinar Dan Carlin, najpoznatiji po njegovom popularnom podkastu Hardcore History, udružio se sa MWM Interactive kako bi stvorio novo iskustvo virtuelne stvarnosti u okviru Prvog svetskog rata. Razvijen od strane Flight School Studio-a, War Remains je – kao i njegov izvorni materijal – pasivno iskustvo. Ali prezentacija tog materijala, koji potiče iz klasičnog bioskopa, scenografije u stilu Broadway-a i Carlin-ove jedinstvene vokalne isporuke, stvara nešto zaista čarobno.

Naša jedina zamerka je da je War Remains, otprilike za 10 minuta, potpuno previše kratak. U poređenju sa Carlin-ovim Blueprint for Armageddon serijom, koja obuhvata šest epizoda i traje oko 24 sata, ogromna većina posla veterana podcastera na Prvom svetskom ratu ostavljena je iza za ovo VR iskustvo.

War Remains su počeli smeštajući nas u kopulu francuskog posmatračkog balona tipa Caquot, kao krznenu loptu iz perioda borbenih aviona koji su se vrteli jedan oko drugoga u gusto oblačnom nebu. Akcija je zatim zaronila duboko ispod linije rovova, gde smo mogli da doživimo pucanje beskrajnih artilјerijskih baraža direktno iznad našeglave. Tu je do izražaja došao zvučni dizajn – kojim je upravlјala legendarna ekipa kompanije Skywalker Sound.

Zaklјučak je utvrdio da se telesno uzdižemo iz blatnih jama Passchendaele-a dok je oblak zelenog gasa prelio zemlјu. Tada se svetlost pomerila, otkrivajući strahote koji su prethodno bile skrivene u tami oko nas. Čak i podsećanje na taj poslednji prizor, dok ovo pišemo, čini da našim telom idu žmarci.

Ethan Stearns, izvršni potpredsednik sadržaja u MWM Interactiveu, izjavio je da je izazov za njegov tim bilo da iskažu iskustvo za opštu publiku. Prvobitno je premijerno predstavlјen kao montažni komad na Tribeca Film Festivalu 2019. godine.

„Uvek je to bio slučaj ravnoteže“, rekao je Stearns. „I takođe mislim da je bilo puno posla koji smo uradili sa Dan-om, posebno na tome kako smo želeli da to predstavimo. Koliko je stvarnog nasuprot koliko nam je sugerisano kakav je on bio? Kako da stavimo Dan-ov glas u središte ovoga, a da on ne ometa ili se upoređuje sa onim što vizuelno vidite? “

Za Carlin-a, VR se lepo usklađuje sa njegovim cilјevima kao podcaster-a. On uvek pokušava da ponovo stvori krajnosti lјudskog iskustva, da njegovim radom teleportuje lјude na različita mesta i vremena. Ali bilo je izazova.

„Bilo je puno stvari oko kojih smo morali da radimo“, rekao nam je Carlin. „Oni su me odveli do gomile različitih mesta koja su radila na lјudskim likovima, i omogućili su mi da se zaista približim verziji virtuelne stvarnosti lјudskog bića, da mi pokažu ograničenja tehnologije, gde se trenutno nalazi. Ako se previše zbližite sa osobom, one više ne izgledaju stvarno, i tada vaše ublažavanje neverovanja odlazi. “

U poslednjoj verziji War Remains pojedinačni vojnici retko se unapred viđaju i mnogi nose gas maske. Zaista, većinu grafičkih sekvenci – vojnici su zaokuplјeni plamenom ili rastrgnuti mecima – dešavaju se po ivicama scene ili su zatamnjeni terenom.

„Ono što uvek pokušavam da kažem lјudima jeste da ovo nije ništa poput pravog iskustva“, rekao je Carlin, „jer znate da idete kući. Bliže je nego što ste ikada uspeli da dobijete, i na šta je (dizajnerski tim) morao da utroši mnogo vremena je koliko ste zaista blizu negativnog iskustva? Mi imamo tu visceralnu fascinaciju sa time, ali ako postane previše realno, to nestaje i ne želite nikakav deo toga. Dakle, ako nije dovolјno stvarno, to je veštačko. Ako je previše realno, imate tužbu na rukama“.

Toplo preporučujemo War Remains, i pored njegove dužine. Dostupan je na Steam-u, preko Oculus Store-a, i na Viveport-u, gde košta samo 4,99 dolara.

Dan Carlin-ova Hardcore History prilagođena je u VR doživlјaj was last modified: jun 14th, 2020 by ITN Team

The post Dan Carlin-ova Hardcore History prilagođena je u VR doživlјaj appeared first on ITNetwork.

Original Article