Da Li Su Televizori Dostigli Ekrane Kada Su u Pitanju Igrice?

0
175

Što se tiče igranja igrica na konzolama, debata između televizora i monitora traje već godinama unazad. Sa neverovatnim tehnološkim naprecima kojima smo prisustvovali prethodnih godina, malo malo, pa se postavi pitanje da li su televizori dostigli ekrane kada su u pitanju igrice?

Kratak odgovor je, nažalost, ne još.

Verovali ili ne, niste prva osoba koja se zapitala kako bi bilo imati ogroman desktop monitor. Samo zamislite sve višeslojne i sveobuhvatne igre kojima biste mogli upravljati kada biste imali monitor od 60 inča umesto standardnog od 24 inča.

Verovatno već imate veliki ekran u svojoj kući zvani televizor. Na kraju dana, nije li HDTV samo džinovski računarski monitor? Ne baš. Iako je istina da u većini slučajeva možete koristiti televizor kao monitor računara, to ne znači da je to najbolja opcija. Čak naprotiv, verovatno je manje atraktivan, manje upotrebljiv i dosta skuplji.

tv games

Neki od glavnih razloga zašto ne biste trebali da igrate igrice na vašem televizoru su lag pri unosu, manji broj tačaka po inču (DPI) i problem sa portovima.

Dok je istina da se možete povezati na televizor, pa čak i dobiti 4K rezoluciju pomoću standardnog HDMI kabla, stvar je u tome da HDMI portovi više nisu vrhunac audivizualne vernosti.

Većina monitora za igre sada prihvata Displej Port ulaze, koji pružaju mnogo brži, lepši i pouzdaniji način prenošenja slika sa računara na ekran. Čak i vrhunskim i najskupljim televizorima generalno nedostaju Displej Portovi.

Ako je vaš hobi igejming i igranje nekih od najboljih kazino igara na internetu ili igranje igara visokog intenziteta poput Fortnite-a, običan ekran neće moći da prati vašu akciju. Iako je 60Hz standard, postoje monitori koji podržavaju 75Hz, 120Hz, 144Hz i 240Hz. Monitor sa 100 Hz se u svetu smatra minimalnim specifikacijama neophodnim za dobro iskustvom sa igricama.

tv games

Važni Faktori “gejming” Televizora

Ako postoji jedna stvar koja se može reći sa sigurnošću to je da svi volimo igrice u jednom ili drugom obliku, samim tim gejming je veoma brzo prerastao u najveći oblik zabave na raspolaganju.

Sa tim rečeno, normalno je da želimo da imamo najbolje moguće gejming iskustvo. Monitor ili televizor koji odaberete ima ogroman uticaj na vaše iskustvo. Savremeni televizori teže ka savršenstvu slike i takmiče se sa mešavinom hardverskih i softverskih rešenja u pokušaju da stvore kristalno čistu sliku. Ako planirate da igrate igrice preko televizora postoje određeni faktori koje morate uzeti u obzir.

tv games

Input Lag

Ovo je daleko najveći faktor za većinu gejmerskih entuzijasta. Izmereno vreme između pritiska dugmeta na vašem džojstiku i odgovarajuće akcije u igri koja se prikazuje predstavlja se kao ocena TV input laga. Data cifra je vreme koje će proći između vaših radnji i rezultata na ekranu.

Generalno sve što je ispod 50ms je dobro, a ispod 25 ms odlično. U slučaju da je input lag vašeg televizora previsok možete imati veliki problem u konkurentnim igrama za više igrača. Treba da znate da su informacije o input lagu za televizore često izostavljene od mnogih proizvođača.

tv games

Rezolucija

HD rezolucija se već dugi niz godina smatra standardnom rezolucijom za televizore. Međutim, rezolucija je definisana i UHD i 4K. Svi napredni pametni televizori dolaze sa 4K rezolucijom. Kao što već možda znate, kvalitet slike 4K pametnog televizora je skoro 5 puta veći od HD televizora.

Rezolucija televizora postaje 10 puta važnija kada kupujete televizor sa velikim ekranom. Ispod televizora od 45 inča, ljudsko oko jedva oseća razliku između HD i 4K rezolucije. Dakle, ako želite da uživate u igranju igrica, mudro izaberite rezoluciju televizora.

Da Li Su Televizori Dostigli Ekrane Kada Su u Pitanju Igrice? was last modified: 30 septembra, 2021 by ITN Team

The post Da Li Su Televizori Dostigli Ekrane Kada Su u Pitanju Igrice? appeared first on ITNetwork.

Original Article