Da li ćemo dobiti Pro konzole nove generacije?

0
41
da-li-cemo-dobiti-pro-konzole-nove-generacije?

Konzole za video igre su oduvek težile da korisnicima ponude pristupačan, jednostavan i praktičan uređaj za igranje video igara, najčešće na televizoru, a u poslednjih dvadesetak godina su u tome dobrim delom uspele. Međutim kako se bližimo nekoj logičnoj sredini životnog ciklusa PlayStation 5 i Xbox Series konzola, pogotovu sada kada ih je zapravo moguće najnormalnije kupiti u prodavnici, sve češće čujemo glasine o potencijalnim ‘’Pro“ modelima ovih uređaja koji će se pojaviti možda već i naredne godine. O čemu se tu tačno radi?

Istorijat Pro konzola

Tokom poslednje dve do tri decenije koliko su konzole i te kako aktuelne na svetskom tržištu, imali smo priliku da vidimo kako proizvođači postepeno, najčešće negde na sredini ‘’životnog ciklusa“ koji je okvirno 5 do 7 godina, izbace novi, manji, tanji, lakši, na bilo koji način unapređeni model. Videli smo to i kada se pojavio PS One, pa PlayStation 2 Slim, pa PlayStation 3 Slim, pa recimo i Xbox 360 sa svojim revizijama S ili E modela i slično. Uglavnom su to bila neka sitna poboljšanja – manje konzole, ispravke bagova, pogotovu vezano za hlađenje, povećan kapacitet diska i slično. Međutim, nešto se promenilo u PlayStation 4 generaciji, koja ove godine puni već deset godina, kada je Sony osim blage revizije najavio i poboljšani, takozvani Pro model. Sličan pristup je onda zauzeo i Microsoft, pa osim osveženja originalne Xbox One konzole najavio i Xbox One X model. 

Njihova logika je bila relativno jednostavna – sve igre će morati da rade i na osnovnim konzolama i njihovim slim redizajnovima, ali oni koji žele da daju nešto više novca za konzolu mogu da dobiju veću rezoluciju prikaza (gde je konkretno reklamirana 4K rezolucija), prosto će se pojačati grafičke kartice i na taj način će problem biti rešen. I to je donekle funkcionisalo, ali se relativno brzo uvidelo da je i procesor ograničavajući faktor novih konzola (koji je potpuno ironično isti AMD model i u Sony i u Microsoft proizvodima) i da će se polako prelaziti na novu generaciju. A nova generacija konzola koja je izašla krajem 2020. godine, PlayStation 5 i Xbox Series X, donosi 4K rezoluciju u stabilnih 60fps, raytracing, ultra brze SSD uređaje! Nažalost, u toku perioda pandemije je bilo jako teško uopšte doći do bilo kakvih konzola, ali se na svu sreću situacija stabilizovala, pa su sada dostupne. Međutim, s obzirom da je prošlo već skoro tri godine od lansiranja počele su sve jasnije glasine i govorkanja da bismo mogli da dobijemo i nekakve Pro modele već sledeće godine. Ali šta ćemo dobiti na Pro konzoli kada već sada imamo stabilnih 60fps u 4K rezoluciji u svim igrama?!

Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More