Cyber alijansa EU i NATO protiv kineskih hakera

0
243

Prema tvrdnji CNBC-a, na inicijativu NATO-a i EU, širom svijeta se okuplja velika koalicija čija uloga će biti borba protiv sve više rastuće sigurnosne prijetnje koja dolazi od strane kineskih hakera.

Nova koalicija pod nazivom Cybersecurity Alliance trebala bi se uhvatiti u koštac s problemima hakiranja zaštićenih sustava od strane kineskih hakerskih skupina, koje su prema izvještajima agencija CISA, NSA i FBI, podržane od strane kineske države.

Glavni okidač koji je pokrenuo osnivanje nove alijanse je bio napad na Microsoft Exchange server u ožujku ove godine, čime se došlo do spoznaje da su desetine tisuća američkih kompanija i stotine tisuća organizacija iz čitavog svijeta bile kompromitirane, a nova koalicija za to planira optužiti kinesko Ministarstvo državne sigurnosti, uz čiji je poticaj napad provela manje poznata kineska špijunska agencija Hafnium.

Nova alijansa za sada ne planira odgovoriti na cyber napade svojim protuudarom, već će se najviše posvetiti obrani od njih, dijeljenju informacija i razvoju novih strategija.

Mislite li da bi se cyber rat jednog dana mogao pretvoriti u pravi rat možete nam baciti koji komentar na Fejsu.

Original Article