CryoFall

0
278

Cryofall programera AtomicTorch Studio je od početka do kraja višenamenska igra za preživlјavanje koja je provela skoro dve godine u Steam-ovom Early Access programu. Slično kao i žanrovski titan Rust, potrebno je da se nauče puno različitih trikova i strategija da biste preživeli u Cryofall-u. Rani sati igre u Cryofall-u su stresni i prepuni posla, ali kako vreme prolazi, igra počinje da se povlači i mala količina dostupnog sadržaja brzo ističe.

Cryofall je postavlјen u neprijatelјskom vanzemalјskom svetu koji ima 2D estetiku odozgo nadole koja podseća na stil Don’t Starve. Kao i većina igara za preživlјavanje, igrač će morati da luta svetom prikuplјajući različite vrste resursa poput drveta, kamena i rude kako bi izradio mašine ili alate koji će mu pomoći da efikasnije prikupe te resurse. Povrh ove gladi i žeđi mora da se upravlјa pronalaženjem pouzdanih izvora i hrane i vode, što može da bude nervozno teško zbog neprijatelјskih stvorenja koja lutaju planetom.

CryoFallJedan od zanimlјivijih aspekata Cryofall-a je taj što ima progresivni sistem koji omogućava istraživanje tehnologije u više različitih kategorija. Dovršavanjem zadataka poput kopanja stena ili seče drveća stiču se bodovi za učenje. Te bodove zatim možete da potrošite na kartici Technology da biste postigli napredak u tehnologiji. U zavisnosti od toga na koje metode preživlјavanja igrač želi da se usredsredi, odrediće koje tehnologije treba da istražuju. Oni koji su zainteresovani za rad sa prehrambenim proizvodima mogu da unesu neke tačke u odelјke Cooking i Farming, dok oni koji pokušavaju da istražuju svet treba da istraže Offense i Defense kako bi izradili neko od najbolјih Cryofall-ovih oružja. Ovo daje pristojnu kontrolu nad načinom igranja igre.

CryoFallDa bi pomogao u sticanju Learning Points-a, Cryofall takođe koristi i potragu i sistem postignuća. Misije su posebni zadaci kojima se nagrađuje sa određenim Learning Points-ima za učenje kada se završe. Ovi zadaci se kreću od jednostavnih poput posete određenom delu karte ili do složenijih poput ubijanja pet vrsta životinja na svetu. S druge strane, postignuća igraču dodelјuju bodove kad god dobiju novu stvar, na primer otkrivanjem jedne od vrsta hrane Cryofall-a. Svaka nova stavka može da bude iskorišćena u meniju za deset bodova Learning Points-a, a zatim može da se potroši kako igrač želi. Oni daju konkretne cilјeve na koje treba da se usredsredite u ranim satima Cryofall-a, što znatno pomaže u napredovanju.

GamePlayJedna stvar koja Cryofall izdvaja od ostalih online igara za preživlјavanje je ta što postoje dva različita načina igre. Iako u ovom trenutku ne postoji mod za jednog igrača, previše agresivni korisnici mogu da se izbegnu pridruživanjem PvE serveru umesto PvP-u. U PvE, lјudi neće moći da nanesu štetu jedni drugima i ne mogu da ukradu ili oštete imovinu koja im ne pripada. Ovo čini savršeno okruženje za učenje za one koji žele da se naviknu na igru i njenu mehaniku, a da ih mučitelјi stalno ne ubijaju. PvE je sličan Rust-ovom softcore modu, ali novopridošlima olakšava prilagođavanje stvari uklanjanjem pretnji drugih u potpunosti.

Glavni problem sa Cryofall-om je taj što se jednom provede nekoliko sati sa njim, stvari počinju da se odugovlače. Nakon završetka prvog odelјka tehnologija, napredovanje se usporava puževim tempom i retko se oseća kao da postoji mnogo razloga za ulaganje u mnoge tehnologije koje se otklјučavaju. Nakon desetak sati igre ili više, dostići će se tačka u kojoj više nema zadataka koje treba izvršiti niti cilјeva kojima se teži. Napredak postaje preterano dirinčav za neke Cryofall-ove tehnološke nivoe poput Electricity-a bez ikakvih zadataka, koji se oseća namerno da pokrije činjenicu da nema puno sadržaja za istraživanje. Kad dostignete polovinu Technology tačke, oseća se kao malo razloga da nastavite da igrate.

Cryofall se ne oseća kao izdanje 1.0, već kao naslov koji je upravo stigao u Early Access. Iako su mehanika preživlјavanja i sistemi napredovanja dobro dizajnirani, nema dovolјno sadržaja koji opravdava puno vremena provedenog u igri. Ljubitelјi hardcore preživlјavanja koji žele da istraže novi svet sa mehanikom koja se osećaju poznato verovatno će se zabaviti uz Cryofall-u, ali većini će biti bolјe da igraju popularniji naslov sa istim centralnim umovima.

CryoFall was last modified: 23 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post CryoFall appeared first on ITNetwork.

Original Article