Cruise dobio dozvolu za taksiranje bez vozača

0
147

Ako želite isprobati kako je to voziti se u taksiju bez vozača a nemate strpljenja čekati da robotaksi službu u Zagrebu pokrene Rimac, možete skočiti do San Francisca u Kaliforniji.

Regulator javnog prometa Kalifornije (California Public Utilities Commission), izdao je prvu dozvolu za korištenje potpuno autonomnih taksija bez vozača na javnim prometnicama u San Franciscu tvrtki Cruise. Njezina flota koju će u početku činiti 30 taksija robota, započinje s prijevozom putnika bez kvalificiranog vozača za upravljačem.

Postoje li neka ograničenja? Dakako. Kao prvo, Cruiseovi roboti će smjeti razvoziti putnike isključivo onim prometnicama koje su odobrene od strane kalifornijskog regulatora, a robotaksiji neće smjeti voziti putnike brzinom većom od 30 milja na sat, odnosno 48,28 km/h, što znači da će vas roboti voziti otprilike brzinom mopeda.

To između ostaloga znači da neće smjeti voziti autocestama, no Cruise u skoroj budućnosti namjerava ishoditi dozvole i za prometnice koje nisu određene postojećom regulativom.

"U nadolazećim mjesecima proširit ćemo našu operativnu domenu i naše radno vrijeme, sve dok našim građanima ne omogućimo vožnje bez vozača 24 sata dnevno po cijelom gradu", navodi Cruise u svojem priopćenju.

Nas najviše zanima kako će na taksije bez vozača gledati drugi sudionici u prometu i posebice taksisti drugih taksi službi, pogotovo ako će roboti biti jeftiniji od ljudi.

Original Article