‘Crossing Souls’ pokušava da kanališe prijateljstvo iz „The Goonies“, razdraganost iz „Back to the Future“ i magiju u „E.T.“, te da ih kombinuje u jednu nezaboravnu video igru. Slobodno možemo reći, ona to i uspeva – i mnogo više od toga.

U suštini, „Crossing Souls“ je avanturistička igra postavljena u tihi kalifornijski grad iz ’80-ih godina prošlog veka, prateći avanture grupe prijatelja tokom jednog leta. Oni nailaze na misteriju koju jednostavno moraju da reše, pa je priča igre prepuna istraživanja, akcije, gubitaka i, na kraju, spašavanja njihovog grada.

Igra vas stavlja na čelo grupe prijatelja koju čine Chris, Matt, Charlie, Big Joe i Kevin. Igranje kao svako od njih je zaista zabavno, naročito ako u obzir uzmete to koliko su oni povezani. Njihovo prijateljstvo deluje istinski blisko, zbog čega će sve nevolje sa kojima ćete se sretati tokom igre zaista imati uticaja na vas. Svaki lik ima svoju jedinstvenu ličnost i veštine, što znači da se svaki od njih mora koristiti kako biste uspešno pobedili pregršt platformerskih problema, zagonetki i staromodnih istraživanja koje vam „Crossing Souls“ predstavlja.

Crossing Souls

Izazovi igre isprva počinju prilično pitomo, pa vam „Crossing Souls“ nežno predstavlja svojih pet heroja i sve sisteme koje ćete morati da koristite tokom igranja. Ipak, neće proći mnogo pre nego što ste izazvani da brzo menjate likove u epskoj platformerskoj sekvenci. Kontrole igre su, hvala Bogu, na mestu, pri čemu je kretanje responzivno i tečno, zbog čega je platforming pravo uživanje – čak i kada je naročito teško.

Platformerske sekcije su svakako najzahtevniji delovi u „Crossing Souls“, ali je težina uglavnom fer. Neke od zagonetki su prilično jednostavne, ali su nas neke prilično i namučile – morali smo čak da se latimo papira i olovke u par navrata kako bismo zapisali neke tragove. Od pomoći je i što je tempo igre zaista ugodan; skoro sve što „Crossing Souls“ nudi je pravo uživanje za igrati, čineći da istrajavanje u ovoj igri bude pravo zadovoljstvo.

Crossing Souls

Crossing Souls

U pozadini svog ovog igranja nalazi se jednostavno izuzetna vizuelna umetnost u obliku piksela. Da, umetnost piksela. Pre nego što stresete na pomen ove dve reči, samo pogledajte umetnost u „Crossing Souls“ i ono što ona postiže tako jednostavnim stilom. Zaista, samo pogledajte. To je bez sumnje jedan od najboljih primera umetnosti piksela koje smo videli u nekoj igri. Počevši od uspavanog grada koji predstavja glavnu postavku za ludu gupu likova u „Crossing Souls“, sve je veoma dobro povezano odličnom upotrebom boja. Svaka lokacija i osoba su jedinstvene i interesantne na svoj način, a osećaj ’80-ih je perfektno utkan u svaki, pa čak i najmanji, detalj koji su postavili dizajneri igre.

Crossing Souls

Crossing Souls

Ne možemo da spomenemo lepu grafiku bez da pomenemo i inserte. Što se tiče inserata, „Crossing Souls“ bira da koristi scene odličnih 2D crtaća kako bi dodala dramatičnost svojim najvažnijim trenucima. Uz dodate filtere u VHS stilu, crtaći izgledaju kao originalni snimci snimljeni na vašem TV-u ’80-ih. To je predivan detalj koji zaokružuje ceo paket u nešto zaista posebno.

Ipak, ma koliko da su vizuelni efekti predivni, a igranje zadovoljavajuće, zapravo je priča ono što čini da „Crossing Souls“ ne bude samo pristojna avantura, već igra koju apsolutno morate da igrate.

Sa toliko puno naglasaka na postavku iz ’80-ih, „Crossing Souls“ mogla je da postane prava referentna noćna mora, te da bude tek nešto više od šetnje putem sećanja. Već smo ranije to videli u igrama – igre se previše oslanjaju na moć nostalgije a malo na bila šta drugo. „Crossing Souls“ je u potpunosti izbegla to minsko polje. Naravno, tu je dosta referenci punih nostalgije, od kojih je jedna ili dve pomalo blesava, ali jedinstveno briljantna priča će učiniti da lako previdite tu činjenicu.

Crossing Souls

Crossing Souls

Priča se fokusira oko egipatske mitologije smrti i zagrobnog života, što nije baš ono što smo očekivali od nečega što na prvi pogled deluje kao zabavna igra u stilu Johna Hughesa prepuna referenci iz ’80-ih i tinejdžerskih ludorija, ali „Crossing Souls“ priča priču koju upijate, koja je privlačna i, s vremena na vreme, zaista otrežnjujuća. Kombinovanje radosti sa temama smrti nije lako izvesti; to je lako moglo dovesti do toga da reference na gubitak voljenih budu nedosledne, ali to sigurno nije slučaj ovde. Spremite se, jer „Crossing Souls“ ima priličan broj teških trenutaka, a upravo su ove veoma stvarne emocije ono što zaista izdvaja ovu igru od drugih.

Crossing Souls

Crossing Souls

To samo pokazuje koliko je talentovan tim kompanije Fourattic, koji je kreirao igru sa tako dobrim tempom da može da poveže prijateljstvo i drugarstvo sa prilično užasnim događajima, a da ipak ostane dovoljno optimistična da vas natera da nastavite avanturu. Naravno, osim u svojim zagonetkama, „Crossing Souls“ vas ne tera da mnogo mislite – ona vas pomera svojim tempom i na vama je koliko njenih dubljih tema ćete upiti. Za naizgled laganu avanturu, ova igra ima puno intriga i đavolski mnogo emocija koje su mnogo zlokobnije nego što ste isprva mislili.

Uz sve što smo rekli, „Crossing Souls“ ima sve što biste mogli da poželite od jedne avanturističke igre. Dobre kontrole, zapanjujući umetnički stil, zabavnu i raznoliku igru, kao i emotivnu ali intrigantnu priču – sve ovo čini da „Crossing Souls“ bude jedno od najboljih iskustava koja smo imali u skorije vreme. Jednostavno je savršena.

Article source: https://www.itnetwork.rs/crossing-souls/