Crew Dragon: Testiranje sistema za hitnu evakuaciju

Kompanija Space X je 13. septembra objavila snimak na kojem se vidi komercijalni “kosmički taksi” – Crew Dragon – tokom testiranja sistema za evakuaciju, a radi se o videu koji retko koga ostavlja ravnodušnim, budući da ilustruje u kojem bi smeru granice čovečanstva mogle da se pomeraju u budućnosti.

Ideja je da, ako nešto krene po zlu kada je u pitanju raketa koja bi Crew Dragon trebalo da ponese u orbitu, modul aktivira sisteme za evakuaciju, a kako bi se što pre udaljio od opasnosti, te se uz pomoć padobrana vratio na Zemlju. Letelica je opremljena sa osam SuperDraco motora, što joj omogućava da u hitnim slučajevima za 7,5 sekundi pređe preko 800 metara, i odmah nakon toga postigne maksimalnu brzinu od 700 kilometara na sat. Padobrani su tu da osiguraju da se letelica bezbedno spusti na Zemlju, da izbegne oštećenja i sačuva posadu.

Ahead of our in-flight abort test for @Commercial_Crew—which will demonstrate Crew Dragon's ability to safely carry astronauts away from the rocket in the unlikely event of an emergency—our team has completed over 700 tests of the spacecraft's SuperDraco engines pic.twitter.com/nswMPCK3F9

— SpaceX (@SpaceX) September 12, 2019

Space X je pre nekoliko dana završio prvu fazu testiranja Falcon 9 motora, a radi se o raketi koja bi u kosmos trebalo da ponese dva NASA-ina astronauta, i to zajedno sa Crew Dragon letelicom. Još uvek nije poznato kada bi Crew Dragon trebalo da prvi put u kosmos ponese i članove posade, ali se pretpostavlja da bi to moglo da se dogodi tek kada svi testovi budu uspešno završeni, uključujući i one koji se tiču sistema za hitnu evakuaciju sa rakete.

Izvor: Science Alert

Original Article