Crash Bandicoot 4: It’s About Time (PS5)

0
734

Crash Bandicoot je u svetu video igara već duže od decenije i još otada je u samom vrhu popularnosti među igračima. Objavlјen prošlog oktobra na PS4 i Xbox One, Crash Bandicoot 4: It’s About Time uklopio se u originalnu trilogiju zahvalјujući njegovim glatkim vizuelnim prikazima, složenoj platformi i snažnom poštovanju njegove prošlosti. Dolazak mesec dana pre početka sledeće generacije ostavio je da se svi pitaju gde su PS5 i Xbox Series X | S verzije. Pa, čekanje je konačno završeno i Crash Bandicoot 4: It’s About Time je spreman za skok na konzole sledeće generacije.

Crash Bandicoot 4: It’s About Time prati Crash, Coco i Aku-Aku dok pokušavaju da osujete dr Neo Cortex-a i najnoviju šemu dr N. Tropy-a. Zaroblјeni u prošlosti, dvojica zlikovaca beže iz njihovog zatvora praveći rupu u prostorno-vremenskom kontinuumu, nehotice budeći Quantum Mask-e. S obzirom da celo postojanje visi u opasnosti, Crash i kompanija moraju da putuju kroz dimenzije da bi ponovo spojili Quantum Mask-e i vratili ravnotežu u multiverzumu. Crash Bandicoot 4 priča je šarmantna i neobična, pruža dovolјno ritmova da igrači nastave da igraju, a da ih ne optereti teškim izlaganjem. Uživanje u kojem se lako igra je lako, a svaki od likova unosi zarazni nivo harizme u radnju. Ovde nema ničeg revolucionarnog i kratko je, ali je dovolјno prijatno da vidi igrači do kraja odjavne špice.

Ono što pomaže prodaji priče je brzo pisanje i pametno razbijanje četvrtog zida, koje će fanovi Crash-a pokupiti. Glasovni sastav odlično obavlјa njegov posao pružajući visokoenergetske performanse. Sa među scenama koje su uglavnom potisnute u pre i posle zaokruživanja svetova, čini se da nema dovolјno vremena za temelјno uživanje u nastupima. Ono što je tu je zabavno, ali bila bi lepa i duža priča. Priča o Crash Bandicoot-u 4 je kratka i može da se završi za 6-8 sati, u zavisnosti od toga koliko se brzo igrači kreću kroz nivoe. Srećom, još uvek ima mnogo posla pre ili posle odjavne špice. Postoji mnoštvo koža za otklјučavanje, skriveni dragulјi za pronalaženje i druge vrste misija sa kojima možete da se angažujete tokom igranja.

Sve u svemu, vreme igranja je raspoređeno u 10 dimenzija sa po 2-4 misije po komadu. Svaka dimenzija dolazi sa njenom sopstvenom temom i stilom, ubrizgavajući obilјe karaktera u svaki nivo. Platformisaćete se uz dinosauruse, izmicati zombijima na ledu i infiltrirati se u jazbine u svemiru. Puno je raznolikosti, a nivo dizajna je uglavnom na nivou. Igra pronalazi pristojnu sredinu između toga što je previše laka i previše teška. Biće trenutaka u kojima se Crash Bandicoot 4 oseća lak kao povetarac kao i u drugim trenucima kada je surovo težak. Tih trenutaka je uglavnom malo, a veći deo igre je uživajući izazov. Izvan glavne kampanje, postoji mnoštvo dodatnih izleta za igranje. Oni koji žele dodatni sadržaj priče mogu da igraju kroz misije „alternativnog vremenskog redosleda“. One omogućavaju igračima da igraju kao jedan od sporednih likova (Neo Cortex, Tawna i Dingodile) i pružaju dodatni kontekst određenim trenucima. Oni su zabavni dodaci koji igračima daju različite setove pokreta u kojima mogu da uživaju.

It’s About Time (PS5)Oni koji traže dodatne izazove platformiranja to mogu da pronađu na nivoima Flashback-a. Otklјučani preko VHS kaseta, ovi nivoi se javlјaju pre događaja u originalnoj igri i pružaju uvid u eksperimente Neo Cortex-a na Crash-u. U međuvremenu, dodatni izazovi igranja dolaze u obliku Time Trial mod-ova i novog N. Verted mod-a, ogledalo mod-a sa jedinstvenim igračkim preokretima koji dodaju novi način da izazovete sami sebe. Dakle, iako glavna priča može da se završi za 6-8 sati, postoji puno dodatnog sadržaja koji igrače drži na okupu. Crash Bandicoot 4 prihvata mehaniku igranja prošlosti, zajedno sa pregršt novih mehanika. Mnogi Crash i Coco-ovi pokreti ostaju nepromenjeni u odnosu na prošle igre, omogućavajući igračima da se okreću, klize, skaču i odbijaju od sanduka. Svaki nivo uklјučuje korišćenje ovih poteza za pobedu nad neprijatelјima, razbijanje sanduka, sakuplјanje Wumpa voća i izbegavanje zamki iz okoline. To je zarazna ravnoteža mehanike koja je radila još na PlayStation-u i još uvek uspeva da radi i danas.

Prolazak kroz igru uklјučuje mnoštvo pokušaja i grešaka. Crash Bandicoot 4 podstiče igrače da uče na njihovim greškama da bi savladali svaki nivo. Obično se zbog rezultata osećate sjajno kada savladate izazovan deo za platformiranje. To ne znači da nema štucanja, uglavnom okružujući kameru tokom delova brušenja šina. Iako je kamera obično dobra u pogledu pružanja pregleda predstojećih opasnosti na terenu, tokom deonica šina često postaje zaklonjena drugim predmetima koji mogu da dovedu do frustrirajuće smrti. Na primer, ne oseća se pošteno kada se kamera fokusira na drvo umesto da pokaže da ima nadolazeću gromadu.

Crash Bandicoot 4 unosi novu mehaniku u mešavinu, uklјučujući i trčanje na zidu, ali značajne promene leže u novim likovima koji mogu da se igraju i Quantum Mask-ama. Dok Crash i Coco imaju identične setove pokreta, dodatni likovi unose neobično različite stilove igre u mešavinu. Tawna je po stilu najbliža Bandicoots-u, ima kuku koja otvara nove mogućnosti platformiranja i pogađa neprijatelјe sa velike dalјine. Dingodile koristi vakuumski pištolј kako bi mu pomogao da pređe velike razdalјine i usisava i baca predmete. Konačno, Cortex-ov zrak pištolј mu omogućava da učvrsti ili omekša predmete, povećavajući mu ograničenu pokretlјivost. Ove likove je zabavno igrati i pružaju dobrodošli odmor od Crash-a i Coco.

It’s About Time (PS5)Quantum Mask-e su najznačajnija promena utvrđene formule, sa svakim ubacivanjem jedinstvene mehanike. Lani-Loli faza premešta predmete u stvarnost i iz nje, Kupuna-Wa usporava vreme, Ika-Ika preokreće smer gravitacije, i na kraju, Akano stvara vrtlog energije koja omogućava Crash-u i Coco-u da klize u vazduhu i uništavaju obližnje predmete Od četiri maske, Lani-Loli i Kupuna-Wa je najlakše razumeti i savladati. Akano je zabavna za korišćenje, ali može da bude problem u preciznom platformiranju zbog fizike i ponekad sumnjivih hitbox-ova koji okružuju TNT-ove sanduke. Ika-Ika je, međutim, najbolnija za upotrebu zbog promene perspektive i ugrađenog kašnjenja između aktiviranja snage i kada ona stupi na snagu. Nije neobično da frustrirajuće umru nakon aktiviranja Ika-Ike i sposobnosti koja ne utiče na vreme. Kada se sve mehanike kombinuju, Crash Bandicoot 4 nudi fantastičnu platformu. Quantum Maske čine dovolјno da osveže formulu Crash tamo gde se ne oseća kao trikovi, mada postoje frustrirajući trenuci u pokušaju da savladaju Akano i Ika-Iku. Iako Quantum Maske nisu potpuno zakucavanje, novi likovi jesu. Svima je prijatno da igraju se skupovima pokreta koji rutinski mućkaju formulu.

Crash Bandicoot 4: It’s About Time već je izgledao sjajno na konzolama poslednje generacije, tako da nije previše šokantno što izgleda sjajno kada radi na sledećoj generaciji. Verzija PS5 izgleda glatko sa 4K rezolucijom koja dodaje dodatnu jasnoću svetu. Još važnije, igra radi glatkih 60fps, što je bila lepa nadogradnja od 30fps i otklјučanih opcija koje se nalaze na poslednjoj generaciji konzola. Grafičko ažuriranje sledeće generacije nije zapanjujuće, ali čini već sjajno izgledajuću i igrivu igru još bolјom.

Verzija PS5 sadrži dodatne funkcije koje ne mogu da se nađu na drugim platformama, uglavnom u obliku podrške za DualSense Adaptive Triggers i Activity Card. Iako su mnoge druge igre za PS5 sjajno koristile DualSense, napredne funkcije kontrolera su jedva primetne u nadogradnji. Activity Cards su ipak mnogo bolјe odrađene, pružajući lako dostupan pregled vašeg napretka u igri. Igrači tada mogu da uskoče u bilo koji izazov. To je jedno od najbolјih načina korišćenja PS5 funkcije do sada, iako ulazak u igru i dalјe može da predstavlјa muku. Vremena učitavanja na različite nivoe su ovog puta mnogo kraća, ali pokretanje igre ostaje teško zahvalјujući nepreskočivim špicama.

Crash Bandicoot fanovi dobili su ono što su tražili prošle godine pravilnim praćenjem kojim je ispoštovano nasleđe Naughty Dog-ove klasične trilogije. Crash Bandicoot 4: It’s About Time prihvatio je mehaniku koja je franšizu učinila takvim hitom dodajući njegov sopstveni jedinstveni spin. Prelazak na PS5 i Xbox Series X | S zadržava istu suštinu koja je prošlu godinu učinila igru toliko prijatnom, ali sada izgleda i radi bolјe. Vizuelni elementi su čistiji, a brzina kadrova iznosi solidnih 60fps. Podrška za DualSense je nejasna u poređenju sa drugim naslovima, ali pametna upotreba Activity Cards to nadoknađuje. Uz besplatnu nadogradnju dostupnu trenutnim vlasnicima i mogućnost uvoza statusa iz cloud-a, vraćanje u Crash Bandicoot 4: It’s About Time je jednostavno ili započnite potpuno novu avanturu po prvi put. Crash Bandicoot 4: It’s About Time bilo je povratak u formiranu franšizu i dobro izgleda na sledećoj generaciji.

Crash Bandicoot 4: It’s About Time (PS5) was last modified: 6 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Crash Bandicoot 4: It’s About Time (PS5) appeared first on ITNetwork.

Original Article