Concrete Genie

Od svih Sony-evih studija u razvoju, Pixelopus možda ima najviše za dokazivanje. Nјegova debitantska igra, Entwined, nije osvetlila svet i tako je njegovom nastavku bilo potrebno da poveća ulog. Moglo bi da se kaže da je mladi tim upravo to uradio sa Concrete Genie-om, daleko ambicioznijim naslovom koji se više poklapa sa redovnim izlazom Worldwide Studios-a. To ne znači da je ovo vaša tipična PlayStation 4 ekskluza – daleko od toga.

Nakon što je očigledno inspirisana kinematografskim pripovedanjem glavnih Sony-evih igrača, igra počinje da vas upoznaje sa Ash-om, mladim dečakom sa umetničkim darom. Dok gleda svoja posla, neki nasilnici stižu, kradu mu knjigu skica i istrgnu sve stranice pre nego što ga pošalјu do navodno ukletog svetionika. Jednako važan kao i Ash je grad Denska, napušten i preplavlјen delinkventima nakon nesreće koja uzrokuje da se zagoneta mračna trulež zaživi. Nakon što Ash primi magičnu četkicu za farbanje, pristojni tutorijal će vas upoznati sa osnovama, a vi ste nakon toga zaduženi za oživlјavanje grada slikajući žive murale na njegovim oronulim zidinama.

Važno je spomenuti tutorijal, jer su kontrole Concrete Genie-a nekako neortodoksne. Ash se kontroliše kako biste i očekivali – čak je i skalirao zgrade poput jeftinog Nathan Drake-a – ali kad ste u režimu boje, žiroskopski senzor DualShock 4 ima prednost. Dobra vest je da je slikanje predivno taktilno i intuitivno. Nakon isticanja odabranog dizajna, jednostavno držite R2 i pomerite kursor kao da slikate četkom. Kontrole pokreta ne stoje dobro sa svima i možete da ih zamenite za pravi džojstik ako vam je draže, ali oni čine igru vrlo dostupnom, a oseća se predivno kada se vaši postupci pretvore u užarene, animirane slike.

Međutim, ne možete da baš budete slobodnog stila. Slikanje je ograničeno na stranice koje ste otklјučali ili pronašli u minijaturnom otvorenom svetu, a svaka vam daje ili nove pejzažne predmete, genie ukrase ili nove genie koje možete da stvorite. Uprkos tome što ne možete da slikate ništa, imate dovolјno slobode unutar granica. Štaviše, gotovo je nemoguće napraviti nešto što ne izgleda predivno – čak i ako niste kreativni u telu. Plodovi vašeg rada gotovo su uvek prizori za posmatranje – to je zadovolјavanje i sigurno će vam doneti osmeh na vaše lice.

Titularni genies su zvezde emisije. Istačkani na svim delovima karte predstavlјaju prilike da slikate ova čudovišta koja nastanjuju vaše murale, i opet, u velikoj meri zavisi od vas kako izgledaju. Kako god ih predstavili, ovim stvorenjima su preko potrebni pratioci u inače prilično samotnoj avanturi. Oni mogu da komuniciraju sa vama i jedni drugima na više načina, ali što je najvažnije, pomoći će vam da rešite neke zagonetke okoline. Ovo nije igra sa izazovima, pa nemojte očekivati da će vas ovi zateći, ali povremena prepreka na vašem putu je dobra promena tempa, čak i ako je slikarski čin dosledno zadovolјan.

Ono što je neobično jeste kako se borba uvodi u Concrete Genie. Ne želimo ništa da pokvarimo, ali borba čini naglo i kratkotrajno pojavljivanje na kraju priče od osam sati. Nakon opuštenog, laganog tempa izleta dok ulepšavate Denska-u, vrlo brzo ćete naučiti da se borite i da slikate surf, od kojih kasnije vam omogućavaju da se krećete mnogo brže. To je neskladna promena, i na nju ćete morati prilično brzo da se naviknete. Poslednji sat vremena provodi se pretežno boreći se protiv čudovišta boje, ali zadržavajući ga tako, čini se da studiju nedostaje samopouzdanje u ovom aspektu igre. Priča, naravno, drži je u kontekstu, ali to je nespretni završni korak.

Uprkos svom neobičnom dolasku, borba je zabavan dodatak. Poput njegovih genies-a, Ash-ovi napadi dolaze u obliku vatre, struje ili vetra i moraćete da uskladite vaš napad sa odgovarajućim štitnicima. Možete da koristite svoj novi pronalazak boja za surfovanje da biste ostali mobilni, a velikodušno izmicanje izvući će vas iz zla. To su brze i lјute stvari koje su, iako jedva nešto posebno, prilično zabavne dok traju. Baš zašto je sve ostalo levo dok desno blizu kraja nije iza nas; ako ništa drugo, zabiberivanje priče s malim scenarijima borbe pomoglo bi da stvari ne idu na kraj.

Umetnički stil je, u međuvremenu, predivan, a u likovima volimo gotovo stop-motion kvalitet. Denska u početku može da se oseti malo hladno, ali to je po dizajnu – to je bukvalno platno na kojem možete da ukrašavate sadržaj vašeg srca. Free Painting mod omogućava vam da odete do različitih delova karte i počnete ispočetka bez ometanja, što je lepo odvraćanje pažnje. Ako vam se dogodi da imate PlayStation VR, možete da se ubacite i u dodatni režim koji deluje kao virtualno proširenje glavnog događaja. Trebaće vam par kontrola za kretanje, ali je podjednako ćudlјivo, čak i ako je malo na tankoj strani.

VR mod radi sa ravnomernom brzinom kadrova, kao što je uslov, ali na žalost, glavna igra u tom pogledu propada. Nije konstantno smetanje, ali ne karakteristično za naslov na prvoj zabavi, performanse iznova primaju udarac. Animacije se takođe mogu osećati pomalo nespretno, ali opet, ovo ne bi trebalo toliko da smeta. Uobičajeni lak koji se pripisuje Sony-evim igrama jednostavno nije bio baš tamo. Srećom, ovo je naslov koji se zbog takvog šarma jednostavno uklanja zbog pogrešnih koraka. Nije savršen, ali ovo je apsolutno korak u pravom smeru za Pixelopus.

Concrete Genie je toplo, radosno iskustvo koje na jedinstveni način prihvata kreativnost. Slikati svoj put kroz Denska-u je bez naporna zabava, a genies-i koji pomažu Ash-u u njegovoj avanturi su divni. Iako je ovaj glavni smisao igre dobro realizovan, borba se oseća kao duboka misao, jer je prigušena odmah na kraju. Ovo i nekoliko manjih problema zadržavaju igru od veličine, ali uzeto u celini, ovo se definitivno vredi igrati – i lepo kao slika.

Concrete Genie was last modified: decembar 11th, 2019 by ITN Team

The post Concrete Genie appeared first on ITNetwork.

Original Article