Companies in New York grapple with generative AI adoption

0
89
companies-in-new-york-grapple-with-generative-ai-adoption

Kompanije se bore sa brzim rastom generativne veštačke inteligencije (AI), pri čemu se neke žure da prihvate tehnologiju kao alat za radne procese svojih zaposlenih, dok druge to odbijaju – bar za sada.

Dok generativna veštačka inteligencija, tehnologija koja podržava ChatGPT i slične alate, postepeno prodirući u skoro svaki deo interneta, velike korporacije se suočavaju s dilemom da li povećana efikasnost koju nudi nadmašuje moguće rizike za autorska prava i bezbednost podataka.

Neke kompanije zabranjuju upotrebu generativnih AI alata unutar svojih internih sistema dok bolje ne razumeju tehniku, dok druge već na svoj način uvode trendi tehnologiju svojim zaposlenima.

Mnoge prominentne kompanije su u potpunosti blokirale internu upotrebu ChatGPT alata, uključujući JPMorgan Chase, Northrup Grumman, Apple, Verizon, Spotify i Accenture, prema AI alatu za otkrivanje originalnosti Originality.AI, pri čemu su neki naveli zabrinutosti za privatnost i sigurnost. Poslovni lideri takođe su izrazili brigu zbog toga što zaposleni mogu ubaciti vlasničke informacije u ChatGPT i ta osetljiva informacija može se pojaviti kao rezultat alata na drugom mestu.

Međutim, korporativno oklevanje da prihvati generativnu veštačku inteligenciju može biti privremeno.

„Kompanije koje se nalaze na listi zabrane generativne AI takođe interno imaju radne grupe koje istražuju upotrebu AI“, rekao je Džonatan Gilam, izvršni direktor Originality.AI, naglašavajući kako su kompanije u industrijama koje su sklonije riziku brže preduzele akciju protiv tehnologije, dok traže najbolji pristup odgovornoj upotrebi. „Dati svom osoblju pristup ChatGPT-u i reći ‘uživajte’ predstavlja preveliki rizik koji ne žele preuzeti, ali to ne znači da ne govore: ‘Bože, pogledajte efikasnost od 10x, 100x koju možemo postići kada saznamo kako to učiniti na način koji će zadovoljiti sve zainteresovane strane’“.

Među medijskim kompanijama koje proizvode vesti, glavni urednik Insajdera Nikolas Karlson je ohrabrio novinare da pronađu načine za upotrebu veštačke inteligencije u redakciji. „Dolazi cunami“, rekao je u aprilu. „Možemo ga jahati ili biti uništeni od njega. Ali biće stvarno zabavno voziti se njime i činiće nas bržim i boljim“. Organizacija je obeshrabrivala osoblje da unosi detalje izvora i druge osetljive informacije u ChatGPT. Vlasnik novinskih lanaca Gannett privremeno je zaustavio upotrebu alata veštačke inteligencije za pisanje vesti o srednjoškolskim sportskim događajima nakon što je tehnologija LedeAI napravila nekoliko grešaka u sportskim pričama objavljenim u novinama Columbus Dispatch u avgustu.

Od kompanija koje trenutno zabranjuju ChatGPT, neke razmatraju buduću upotrebu nakon što se reše sigurnosne brige. UBS je procenio da je ChatGPT u januaru dostigao 100 miliona mesečno aktivnih korisnika, samo dva meseca nakon lansiranja.

Brzi rast ovog alata prvobitno je naterao velike kompanije da pronađu odgovoran način za njegovo uklapanje. Taj proces je spor za velike kompanije. U međuvremenu, posete web stranicama ChatGPT-a su treći mesec zaredom opale u avgustu, što stvara pritisak na velike tehnološke kompanije da zadrže interesovanje za ove alate i pronađu nove primene i modele za generativnu AI tehnologiju.

„Mi iz JPMorgan Chase-a nećemo uvesti genAI dok ne možemo da umanjimo sve rizike“, rekao je Leri Fajnsmet, šef globalne tehnološke strategije, inovacija i partnerstava u JPM-u na konferenciji Databricks Data + AI Summit u junu. „Oduševljeni smo, radimo na rešavanju tih rizika, ali nećemo ga uvesti sve dok to ne učinimo na potpuno odgovoran način, a to će potrajati.“ Northrop Grumman je rekao da ne dozvoljava upotrebu internih podataka na externim platformama „dok se ti alati potpuno ne ispituju“, prema izveštaju Wall Street Journala iz marta. Verizon je takođe rekao zaposlenima u februaru na javnom skupu da ChatGPT trenutno „nije dozvoljen“ zbog sigurnosnih rizika, ali da će kompanija „bezbedno omogućiti korišćenje nove tehnologije“.

„Oni ne samo da čekaju da sve srede. Mislim da aktivno rade na uključivanju AI u svoje poslovne procese, ali to rade na način koji ne ugrožava njihove informacije“, rekao je Vern Glaser, profesor preduzetništva i porodične kompanije na Univerzitetu u Alberti. „Ono što ćete videti kod mnogih kompanija koje koriste AI strategije, posebno kod onih koje imaju svoj jedinstveni sadržaj, jeste da će stvoriti svoju prilagođenu verziju generativne veštačke inteligencije“.

Nekoliko kompanija – pa čak i sam ChatGPT – čini se da su već pronašli svoja rešenja za sigurnosne dileme koje genAI stavlja pred korporativni svet.

Walmart je uveo interni alat „My Assistant“

Read More