Code Vein

0
59

Prvih nekoliko sati Code Vein-a zapravo uopšte ništa ne igrate. Ne, umesto toga kreirate svoj lik. S jednim od najsnažnijih kreatora likova koje smo videli od kada je City of Heroes bila stvar, Code Vein je namamio vaš unutrašnji fazon u fabriku čokolade po izboru i prilagođavanju. Vežite ovo sa njegovom anime gotskom horor estetikom i Code Vein pozitivno odiše stilom. Nije ni čudo što su programeri strateški postavili tačke za peglanje na Home Base, gde vaš lik pozira za kameru.

Formula ove igre je dobro pokrivena pre lansiranja, ali, oprostite nam što smo to rekli, malo liči na Dark Souls i Bloodborne. Samo smo trebali da to izbacimo sa puta. To znači da imate sličan sistem međusobnog dizajna, uskrsnuća i kaznenih sistema, i, do neke mere, poteškoće. Međutim, Code Vein donosi neke jedinstvene borbene elemente i veći fokus na narativ i dizajn likova, i uopšteno gledano, dodir je pristupačniji.

Kreator lika je indikativan za namere. Code Vein je sav u izborima: kako izgledate, kako igrate, šta posedujete. Uz sve ove tačke, na početku niste vezani za ono što izaberete – telo vašeg lika ostaje isto kao i pri „rođenju“, ali možete kreirati onoliko odeće koliko želite ili čak da promenite kosu i pribore i menjate između njih po volјi. Možete da prebacite svoju borbenu ulogu na ćef i moći ćete da prelazite između tipova oružja bez zamki nedostatka potrebnog iskustva.

Ovo je klјučni diferencijator nekih od Code Veina-ovih predaka. Vaš lik može u bilo kom trenutku da prebaci krvne kodove, a njihove statistike i pokloni (veštine) se u skladu sa tim menjaju. Na primer, krvni kod Fighter-a je dobar, jak i spretna svestrana osoba, dok je Caster manje izdržlјiv, ali ima koristi od velikog broja žitarica koji pomaže u korištenju poklona. Vaš lik može da postane vičan sa darovima što više ih koristi, a kada to učini, oni mogu da se koriste u bilo kojem trenutku bez obzira na vaš odabrani krvni kod. Ovo vas podstiče da redovno prelazite između njih i eksperimentišete. Postoji bezbroj krvnih kodova, a mnoge od njih dele vaši drugovi i poznanici, s tim što više njihovih poklona otklјučavamo to ih više upoznajete. Dakle, to znači da ovde postoji i element Persone, gde što više upoznajete svoje prijatelјe, to ćete imati više mogućnosti u borbi.

Borba zato ima puno potencijala i slobode. Međutim, ovaj sistem ima svojih slabosti. Igra mora da bude prilagođena vašem eksperimentisanju, što znači da ne nailazite na isti nivo ravnoteže i teškoća koje biste mogli očekivati u drugim naslovima. Osim povremenog neprijatelјa, nismo otkrili da je Code Vein preterano težak u generalnom istraživanju, ali neke boss borbe mogu da vas više puta kazne ako uđete u tuču bez ikakvog razmišljanja. Stvar je u tome što smo otkrili da ovaj izazov često može da bude izazvan vašom pripremom i izabiranjem krvnog koda, a ne nivoom vaše veštine, što znači da smo proveli mnogo vremena umirući, vaskrvši, prebacivajući krvne kodove, a zatim pokušali ponovo. Kod kasnijih boss-eva, statističke razlike između svake uloge su dovolјno značajne da upotreba pogrešne može da bude dovolјna da ne uspete, bez obzira koliko ste se dobro snašli u igri. Takođe mislimo da su povratne informacije u borbi malo meke; to je samo malo previše plutajuće da biste imali osećaj kao da je vaše dobro tempirano izbegavanje bilo efikasno.

Tu je fino spremna ravnoteža koju treba upoznati ovde između prilagođavanja i veštine, ali Code Vein potencijalno samo promašuje metu. Prevladavanje poteškoća jedan je od najnagrađivanijih elemenata kao što je ova, ali kada uspete ovde, to je sve razvodnjeno – kao da nije baš vaša veština to što je napravilo razliku. Ipak, vredno je da se primeti da će mnogi igrači biti srećniji sa ovim setapom, posebno oni koji su odskakali od poteškoća nečega poput Nioh-a ili Bloodborn-a. Ali nemojte misliti da ovo olakšava igru, ovde još uvek postoji izazov.

Ostali elementi takođe čine Code Vein prijatnijim iskustvom. Skoro uvek imate pratioca pored sebe. Svaki od vaših drugova sa Home Base-a imaju njihove stilove, snage, slabosti i izuzetno moćne komunalne darove. Jednostavno postojanje nekoga pored vas čini igru pristupačnijom, pogotovo ako im dopustite da drže neprijatelja na sebi dok se vi držite na distanci. Ako umrete, ispustićete svu svoju izmaglicu – primarna valuta ove igre, koja se koristi za izravnavanje, učenje novih poklona i kupovinu skoro svega. Kao što je to sada običaj, sve možete da dobijete ako se vratite tamo gde ste umrli u jednom komadu. Samo ovde imamo još jednu opciju: uputite se na vrući komunalni izvor i možete da oporavite polovinu izmaglice u zamenu za trajni gubitak druge polovine.

Sve u svemu, čini se kao pristupačniji naslov. To se, međutim, događa u zamenu za osećaj postignuća koji biste inače mogli da steknete. I možete da se teleportujete nazad u matičnu bazu u bilo kojem trenutku sa bilo koje magle. Ovo skida opterećenje. Home Base je obložena simpatičnim likovima, plejerima, prodavnicama i barom. Da li se mučite sa boss-om? Nema problema, prvo ćemo samo da se okupamo.

Sve se to, naravno, dobro veže za njegovu estetiku, ali oduzima deo napetosti koju stvaraju njeni teški trenuci. Nekim igračima ovo može da bude božji dar; drugi bi mogli da osete da potkopava ono što ovaj stil akcije čini tako dobrim, što standardnog nosioca u žanru čini tako obavezujućim. Ali pogledajmo to samo po sebi: ovo je zanimlјiv pristup žanru i to je prirodno napredovanje tradicionalnog japanskog RPG-a. Svojom pričom i karakterom deluje kao mračnija verzija Tales igre, ali u kombinaciji sa aktivnijim borbenim sistemom koji ima puno potencijala. Mislimo da će se obožavaocima JRPG ovde mnogo toga svideti.

Code Vein je moderan JRPG sa zanimlјivim borbenim sistemom, koji na nekoliko područja omanjuje. Nјegove inspiracije očigledno se nose na rukavu, ali to donosi dovolјno na sto da se izdvoji sam pp sebi. Ovaj naslov je obećao, a mi mislimo da bi programeri mogali da ga pretvore u dostojnu franšizu ako mu se pruži prilika da budu napravljeni budući nastavci.

Code Vein was last modified: decembar 7th, 2019 by ITN Team

The post Code Vein appeared first on ITNetwork.

Original Article