Cloudpunk

0
224

Koliko god lepo i vizuelno zapanjujuće distopijski gradovi bi mogli da izgledaju, često vas ono što vas najviše zgrabi i zarije se u vaš um o ovim svetovima su užasne, a istovremeno fascinantne priče lјudi koji žive u njima. Cloudpunk se ne razlikuje od toga.

Najnoviji naslov Ion Lands-a dovodi vas u grad ispunjen maglom i dimom da biste učinili jedno: vozili se od A do Z i isporučivali pakete. Ali ono što igru čini uspešnom u njenom cilјu su lјudi koje sretnete na tim putovanjima, anegdote koje vam govore o životu u gradu Nivalis-u i užasne kapitalističke namere koje stoje iza svega.

U Cloudpunk-u igrate kao Rania, koja se upravo preselila u kapitalistički progutani i neonski obojeni, zapušeni grad Nivalis. Da biste mogli da iznajmite stan i živite u vašem malom stanu, zaposlite se u kompaniji za ilegalnu dostavu, Cloudpunk. Cela igra se odvija prve noći kad ste zaposleni, a vi započinjete putovanje razgovarajući sa „Control“-om, vašim voditelјem usluge Cloudpunk, nudeći vam isporuke i pružajući vam navigacijske tačke za vožnju vašeg letećeg automobila, nazvanog HOVA.

Kako noć odmiče, počinju da vam se nude pomalo neobične isporuke. Ono što započinje isporukom otkucavajućim paketom ili prevoženjem lјudi kroz gradske četvrti i njihovim odvoženjem, brzo se pretvara u naraciju oko AI i lјudi u gradu – da li ih treba ostaviti onakvima kakvi jesu ili ih prebaciti u novu eru.

Iskreno govoreći, narativ, iako je zaokuplјujući (i nudeći konačnu zaradu za koju smo smatrali da je dostojna vožnji koju smo pretrpeli), ne uspeva da se suprotstavi pričama lјudi koje upoznajete i izvrsnom naučnofantastičnom pisanju ugrađenom u svaki lik sa kojim razgovarate i komunicirate.

CloudpunkDok ste na tim dostavljanjima, ponekad ćete podizati ili dostavlјati pakete širokom izboru likova koji svi imaju iskustva koja su im oblikovala život i dovela ih do mesta na kojem su danas. Ovi likovi i priče koje moraju da ispričaju pravo su gradivno štivo Cloudpunk-a.

Svaki pojedinačni lik sa kojim možete da razgovarate u Cloudpunku je glasovno glumljen, uklјučujući i odbačene pojedince poput trgovaca i čuvara kontrolnih punktova. To znači da vam je svaka od njihovih priča efikasno ispričana kroz neke od najbolјih glasovnih gluma koje smo čuli od glumačke ekipe u bilo kojoj indie igri ikada.

A, te priče variraju od svakodnevnog do apsolutno apsurdnog. Na primer, rano morate da transportujete paket u kome je muška glava. Ovaj čovek još uvek može da razgovara i zovu ga William. Tada otkrijete da je razlog zašto imate glavu zato što ga ostavlјate kod nebodera od nekoliko hilјada spratova kako bi mogao da bude vezan za android i započne njegov novi život kao domar u ovoj zgradi, takođe može da postigne klasnu mobilnost i izvuče se iz siromašnih četvrti Nivalis-a.

CloudpunkDrugi primer je da ste poslati da isporučite paket gospodinu Anderson-u, samo da biste utvrdili da je zgrada u koju ga isporučujete ispunjena Androidima koji se svi zovu Mr. Anderson i koje je originalni gospodin Anderson sagradio da rade 24/7 bez bilo kakve pauze. Dalјe, dijalog i komični tajming od Rania-e i svakog gospodina Andersona s kojim razgovarate je odličan i izveden do savršenstva.

Ovo su samo dve male anegdote od desetina lјudi koje upoznate i kojima isporučujete tokom 10-satne kampanje, sa još više priča koje ćete otkriti oko Nivalis-a i sigurni smo da će svaka od njih biti jednako dobra.

Od presudne je važnosti da isporuke koje vršite ne putuju uvek od A do B. Pre nego što otputujete tamo gde trebate, možda ćete dobiti izbor šta da radite, kao što je resetovanje gore pomenutih g. Anderson-a i da nastave da rade ili ih prepuste njima samima nakon što saznaju da postoji svet izvan radnog mesta na kome su zatvoreni.

To je vrlo mali izbor, ali ima mnogo većih i važnijih dublјe u priči koji će imati posledice na buduće događaje i određene situacije će biti potpuno izbrisane ako odlučite da krenete određenom rutom. Ali, nećemo ih spominjati jer su najbolјa iskustva bez kvarenja.

CloudpunkDok donosite ove odluke i napredujete kroz kampanju Cloudpunk-a, srž iskustva koje je stvorio Ion ​​Lands počinje da se pokazuje kako uspostavlјate vezu sa likovima koje više puta vidite i onima koji su uz vas tokom cele igre. Rania-in kućni lјubimac Camus sada je postavlјen na AI vašeg broda kao Automata i vaš je partner za isporuku, savršeno se zezajući sa Rania-om, a takođe odaje nagoveštaje o životu oboje pre nego što su bili primorani da pobegnu u Nivalis.

Još jedan sjajan lik je Control, vaš dispečerski operater iz Cloudpunk-a s kojim stvarate istinsku vezu i nije kao nijedan drugi lik u igri, jer je on jedini koji simpatizira i povezuje se sa Rania-om, umesto većine lјudi u gradu koje su progutali siromaštvo, kapitalizam i nesreća. Nјegova priča je snažan deo zaklјučka igre i podsetila nas je na neke od najemotivnijih trenutaka iz Pyre-a.

Kombinacija izbora koje donosite i veza koje vezujete sa likovima zaista podiže Cloudpunk kao doživlјaj. Nјegov naučno-fantastični svet i lјudi koji ga naselјavaju su njegovo najjače bogatstvo i igra to zna, nikada ne gubeći trenutak. Mnogo nas podseća na Blade Runner, naučno-fantastičnu distopiju koja vam omogućava da okusite život tamo, ali ostavlјa toliko skrivenog ili neotkrivenog da samo pojačava ubedlјivu prirodu proizvoda.

Nivalis takođe odgovara tom opisu zbog svog jedinstvenog neonsko-pikseliranog izgleda, sa modelima likova i zgradama koji su blokovski i kruti, dok svetla i neonski autoputevi pomažu uglađivanju pojednostavlјenog izgleda, stvarajući smeli, ali prelepi vizuelni stil.

GamePlayŠto se tiče igranja Cloudpunk-a, stvari definitivno mogu malo da postanu ponovljive. Gotovo sva igra uklјučuje vožnju do lokacije za preuzimanje paketa, parkiranje HOVA-e, izlazak pešice, hodanje do paketa, povratak do vaše HOVA-e, a zatim vožnju do mesta odlaganja.

Postoje pickapovi po različitim gradovima, mestima za sletanje i napuštenim mestima, kao što su Punch Cards, koji vode do posebne potrage i predmeta, koji mogu da se predaju likovima da bi saznali više o njima. I dok vam ovi dodaju još jedan aspekt igranja, definitivno smo osetili zamornost posla vozača za otprilike pet do šest sati. Srećom, priča se pojavlјuje odmah nakon ovoga i nudi dovolјno preokreta da ostanete angažovani i omogućava vam da progurate igranje, koje može da postane monotono.

Međutim, sa kontrolnog stanovišta, vožnja HOVA-om se oseća fluidno i precizno, a upravlјanje stvarima poput goriva i popravaka dodaje još jedan element vožnji, prisilјavajući vas da ne prolazite mimo drugih HOVA ili da se sudarate s njima poput ludaka.

Cloudpunk po performansama nije savršen. Igra može da pati od padova frejmova, posebno kada putujete i kada se mrdnete u novo područje nakon što zauzmete kapiju kontrolne tačke. Takođe je malo previše opterećenja za igru koja vas toliko tera da putujete.

Može da bude pomalo dosadno kada morate da uzmete tri učitavajuća ekrana da biste stigli do određenog okruga Nivalis-a, a sve kako biste isporučili paket za potragu koja nije posebno zanimlјiva. Ali, u celini, ovo nije previše uticalo na naše iskustvo i nikada nas nije naterala da prestanemo da igramo.

Cloudpunk nije bez njegovih grešaka, ali izvrsno pisanje, fantastična glasovna gluma i predivan svet pomažu da se te greške ublaže i stvore nezaboravno putovanje ispunjeno jezivim pričama koje ćete otkriti. Svaku priču vredi otkriti i iskusiti samo da biste okusili svet Nivalis-a i unutrašnjost ove distopije.

Cloudpunk je fantastična naučno-fantastična distopija, sa odličnim pisanjem i glasovnom glumom koji pomažu oživlјavanju priča lјudi iz Nivalis-a. Iako se iskustvo može da bude malo ponavljajuće, izvrsnost drugde osigurava da ga vredi iskusiti.

Cloudpunk was last modified: 25 jula, 2021 by Nemanja Ristic

The post Cloudpunk appeared first on ITNetwork.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)