Clid the Snail

0
481

Clid the Snail je debitantski naslov za programere, Weird Beluga. Pucačina sa dva džojstika ima snažan osećaj identiteta, lep vizuelni dizajn i partituru koja se ne pridržava tradicionalne kompozicije, ali savršeno pristaje svetu. Nažalost, sve ovo je u senci igranja, koje je tako blizu da postane jedno od najbolјih u žanru, ali zaostaje tamo gde je to važno.

Pre objavlјivanja, pregled za Clid the Snail pokazao je uvodni deo igre i obezbedio dva dodatna oružja koja su nanosila udarac. Weird Beluga se usredsredio na tri stuba dizajna koji su istaknuti tokom tog pregleda: „ metodična i izazovna borba, minijaturno istraživanje i zagonetke, i naglasak na naraciju“. Nažalost, na tom prvom stubu igra najviše pada.

Izrada pregleda je završena prvom boss borbom protiv piromanskog pacova po imenu Ska, koji je pružio umeren izazov zahvalјujući obezbeđenom arsenalu. Međutim, ta dva dodatna oružja nisu prisutna tako rano u igri, što je ono što je predstavlјalo izazov učinilo nečim otežavajućim i nepravednim. Clid-ov osnovni pištolј je poluautomatska laserska puška sa neograničenom municijom koja je neverovatno slaba ako nije potpuno napunjena, što traje oko 3 pune sekunde. Ovo na kraju čini da se u borbi protiv Ska-a osećate kao da bežete po steni sa šiljkom za led.

Clid the snail 1Skoro svako oružje u Clid the Snail oseća se nedovolјno snažno i čini da se neki delovi, poput misije poput odbrane tornja u Rabbit Citadel, osećaju gotovo nemogućim. Ono što je još gore je to što je Clid nadmašen ili se bori sa šefom, njegova rola je namerno dizajnirana tako da nema okvire nepobedivosti i troši skoro polovinu njegove izdržlјivosti sa samo jednim bacanjem. Ovo dovodi do udaranja tokom valјanja, a zatim do udara dok je Clid usporen zbog nedostatka izdržlјivosti. Bez nepobedivosti ili bilo kakvog načina za povećanje izdržlјivosti, ono što bi bilo spasonosna mehanika pretvara u nešto što se oseća potpuno beskorisno – posebno u finalu igre.

Clid the snail 2Uprkos ovih očiglednih grešaka, svet Clid the Snail-a je predivan. Osim nekoliko oblasti, vizuelni dizajn ovog sveta je vrsta prlјavog i odvratnog u koji je i dalјe uzbudlјivo dublјe zaroniti. U ovom post-lјudskom svetu, sve životinjske Citadele preplavlјuje kuga koja zaražava puževe, a Clid, titularni puž, izbačen je iz njegove Citadele zbog njegove sklonosti nasilјu. Dizajn igre odlično prihvata osećaj sluzi i trošnosti.

Naracija u Clid the Snail ne otvara nove temelјe, ali i ne mora da bi bila zabavna avantura. Jezgro priče se vrti oko udruživanja Clid-a sa Alastor-om, grupom izopštenika nalik na plaćenike, koji pomažu raznim citadelama da se bore protiv puževa i pronađu izvor kuge. Usput postoje neki prilično zanimlјivi preokreti, a Clid ima zadovolјavajući karakterni luk. Nјegov najveći problem je kako priča postupa sa ekspozicijom, jer će Clid referensovati stvari koje su se dogodile pre igre na način koji čini da se igrač oseća kao da je nešto propustio. Iako ovo pitanje nema negativan uticaj na naraciju, ono i dalјe odvlači pažnju i nije potrebno.

Sve u svemu, Clid the Snail je lepa igra sa tonama ličnosti i svetom koji moli da bude istražen, ali borba i igranje je tako frustrirajuće da čini taj način ogromannim poslom. Dobra vest je da je potrebno samo nekoliko patch-eva da se poprave oštećenja oružja i problemi sa valјanjem ako ih mnogi vide kao izvor frustracije, a ne kao izazov, poštenu borbu. Iako trenutno nije najbolјe iskustvo, igrači bi apsolutno trebali da prate njegov razvoj nakon lansiranja, jer Clid the Snail odiše, poput mnogih njegovih zverinjaka, sa vrstom potencijala koji bi mogao da ga učiniti odličnim naslovom u njegovom žanru sa nekim smislenim sadržajem podešavanja.

Clid the Snail was last modified: 28 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Clid the Snail appeared first on ITNetwork.

Original Article