Cjepiva još uvijek učinkovita protiv Delta varijante

0
174

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), redovno objavljuje izvještaje o učincima Delta varijante COVID-19 virusa na učinkovitost cjepiva. Prema najnovijim podacima postojeća cjepiva još uvijek su učinkovita i protiv najnovije i najbrže šireće Delta varijante, pa se u izvještaju navodi da kod ljudi koji nisu cijepljeni postoji 10 puta veći rizik od hospitalizacije i smrti u odnosu na one koji su cijepljeni postojećim odobrenim cjepivima.

U protekla tri mjeseca Delta varijanta je postala dominantni tip SARS-CoV-2 u SAD-u. U lipnju je udio Delta varijante kod zaraženih u toj zemlji iznosio oko 10 posto svih COVID-19 slučajeva, a sada oko 99 posto bolesti čini upravo Delta.

U izvještaju se ukazuje na snažnu učinkovitost cjepiva protiv Delte još uvijek, što znači da je zaštita od hospitalizacije pala s 92posto na 90 posto, a od smrtnog ishoda s 94 na 91. Najveći gubitak učinkovitosti cjepiva je u smislu bolesti s blagim simptomima, pa je zaštita cjepivom pala s 91 posto na 78 posto od kako je Delta varijanta postala dominantna.

Drugim riječima, iako je došlo do porasta slučajeva bolesti s blagim simptomima kod cijepljenih osoba, postotak hospitalizacija i smrti nije porastao, što ukazuje da cjepiva i dalje nude dobru zaštitu i od Delta varijante.

Jedna od zanimljivosti ove studije je i razlika u učinkovitosti raznih COVID-19 cjepiva, pa podaci ukazuju na razlike između dvaju najčešće korištenih mRNA cjepiva, jer studija indicira da je cjepivo Moderne učinkovito u sprječavanju hospitalizacije u 95% slučajeva, dok je Pfizerovo učinkovito u 80% slučajeva.

"Bez obzira na razlike u učinkovitosti, bilo koja cjepiva i dalje nude značajno veću zaštitu nego da se ne cijepite", navodi Shaun Grannis s Fakulteta medicine na Sveučilištu Indiana. "Najvažniji zaključak iz ovih podataka je da su cjepiva i dalje izvanredno učinkovita protiv svih oblika COVID-19 bolesti koju uzrokuje Delta varijanta".

Redovne izvještaje CDC-a sa statistikama vezanih uz COVID-19 pandemiju u SAD-u možete pratiti na ovoj poveznici.

Original Article