’Civilization 6’ se izdvaja kao najdublja i najbogatija osnovna igra serijala, sa pametnim dodacima i promenama koje poboljšavaju njeno već sjajno strateško igranje. Međutim, zbog toga je pravi izazov dodati novi sadržaj kako bi se unapredio već postojeći, a da sama igra ne izgleda prenaduvano. Prva ekspanzija za „Civ 6“, „Rise and Fall“, ostvaruje izuzetnu ravnotežu između ova dva apspekta, sa nekoliko ključnih karakteristika koje dopunjuju i menjaju osnovnu igru.

Najveći dodatak i ono po čemu je „Rise and Fall“ dobila ime jeste Ages sistem, koji se poklapa sa svakom od postojećih tehnoloških era – prastaroj, klasičnoj, itd. – ali je zasnovan na globalnom proseku, a ne na individualnom napretku kroz tehnološko stablo. Kako svet kolektivno prelazi iz trenutne ere u sledeću, svaka civilizacija akumulira rezultat prema „Age“ sledeće ere. U zavisnosti od vašeg napretka u prethodnoj eri, možete ući u Normal Age, pasti u Dark Age, ili se podići u Golden Age. Iako Golden Age očigledno ima najviše prednosti, Dark Ages imaju sopstvenih jedinstvenih pogodnosti. Ukoliko uspete da se izvučete iz Dark Age i uđete u Golden Age, bonusi će biti još veći. Ova takozvana Heroic Ages su moćno oružje kasnije u toku igre ukoliko ste zaostali i mučite se da nadoknadite razliku.

Ages sistem funkcioniše fantastično sa naglaskom koji „Civ VI“ stavlja na pažljivo planiranje i izgradnju kompletne civilizacije bez obzira na ciljeve za pobedu na kojima radite. Na vaš rezultat utiče širok spektar dostignuća, od čišćenja varvarskih ispostava, izgradnje Wonders (svetska čuda), pa sve do toga da budete prva civilizacija sa složenim oblikom vlasti. Ukoliko se previše fokusirate na jednu specijalizaciju, poput nauke, imaćete problema da sakupite dovoljno poena da izbegnete Dark Ages i njegove zamke. Stoga, čak i ako ste dve ere ispred svih drugih u sopstvenom tehnološkom stablu, ipak ste u opasnosti da padnete u Dark Ages ukoliko je to jedino na šta se fokusirate. Kao rezultat toga, snažan početak neće biti dovoljan da vas provede kroz „Rise and Fall“, čak ni na nižim nivoima težine – morate biti proaktivni i prilagođavati svoje strategije na svakom koraku ukoliko želite da vladate svetom.

Civilization 6: Rise and Fall

Kao što je to bio slučaj i u osnovnoj igri, nadgledanje napretka svakog grada ponaosob je od suštinske važnosti. U osnovnoj „Civ VI“, gradovi imaju individualne merače sreće, umesto da to bude na nivou civilizacije, a veća dubina razvoja gradova primorava vas da obraćate pažnju na svaki grad i njihove jedinstvene doprinose vašem carstvu. „Rise and Fall“ dodaje dva značajna aspekta koji specifično utiču na gradove: Loyalty (Lojalnost) i Guvernors (Guvernere), koji u tandemu dodaju dubinu upravljanju gradom, bez da previše komplikuju stvari.

Civilization 6: Rise and Fall

Civilization 6: Rise and Fall

Loyalty je merač posvećenosti svakog grada vašem rukovodstvu i dodata je uz sreću na listi statistika grada o kojima morate da vodite računa. Loyalty će biti niska u Dark Ages, a visoka u Golden Ages; ukoliko padne previše nisko, vaš grad će biti manje produktivan i eventualno će se pobuniti, postajući „slobodan grad“ koji druge civilizacije mogu prisvojiti. Na Loyalty utiče blizina – grad blizu vaših granica biće podložniji čarima obližnjeg inostranog grada i obratno – gradski projekti, špijunaža i još mnogo toga. Kolonizacija drugih kontinenata zahtevaće više analiza troškova i koristi nego ikada, pošto opasnost od smanjivanja Loyalty može biti veća nego moguće nagrade naseljavanja novih regiona. Ali takođe možete poremetiti Loyalty protivničkih gradova u svoju korist, uključujući i prisvajanje samog grada (bez mana u obliku Warmonger kazne).

Održavanje Loyalty na visokom nivou odvija se pasivnije nego što to možda zvuči, i to zahvaljujući raznim unapređenjima koja podstiču Loyalty, kao i Governors, novim likovima koje možete postepeno otključavati i postavljati u svoje gradove. Pored povećanja Loyalty, svaki od sedam Governors ima sopstvenu specijalizaciju (trgovina, rat, nauka, itd.) i možete povećavati njihov nivo kako bi pružili raznovrsne prednosti gradu kojim upravljaju. Možete ih premestiti u bilo kom trenutku, tako da niste ograničeni da jedan grad bude kulturni centar do kraja vremena, na primer. Što je najvažnije, Governors predstavljaju dodatni podstrek da ulažete u svaki svoj grad i konstantno razvijate uravnoteženu civilizaciju – a ne civilizaciju koja investira sve u nauku i pobedi u svemirskoj trci u toku 1800-tih godina.

Civilization 6: Rise and Fall

Civilization 6: Rise and Fall

„Rise and Fall“ sa sobom donosi niz manjih izmena kako bi upotpunila velike dodatke. Sada možete formirati različite vrste saveza sa drugim civilizacijama, poput ekonomskih ili vojnih, kako biste mogli udobno trgovati bez pretnje rata; tu su i „Emergencies“ („hitne situacije“), koje izazivaju stvari poput preuzimanja gradova-država i bacanje nuklearnih bombi, u toku kojih se civilizacije mogu udružiti kako bi se pozabavile pretnjama i budu nagrađene ako uspeju. Pored toga, postoje nove politike i male promene u visoko prilagodljivom sistemu vlasti, što znači više mogućnosti za prilagođavanje vaše vlasti sopstvenom stilu igre u toku razvoja.

Civilization 6: Rise and Fall

Civilization 6: Rise and Fall

Naravno, tu su i nove civilizacije i nove vođe, koji se kreću od borbenog Genghis Khan of Mongolia (Džingis Kana iz Mongolije) do naučno-orijentisanog Sendeok of Korea (Sendeoka iz Koreje). Postoji devet novih lidera, ali samo osam novih civilizacija; Chandragupta je dodat kao alternativa Ghandiju u Indiji. Nove civilizacije nisu toliko revolucionarno velika promena, već više promena tempa za veterane „Civ VI“ koji žele da isprobaju nešto novo.

Civilization 6: Rise and Fall

Civilization 6: Rise and Fall

Nažalost, „Rise and Fall“ nije poboljšala nedoslednost AI prisutnu u osnovnoj „Civ VI“. Neke od civilizacija kojima upravlja AI još uvek deluju gotovo nasumično – Japan nam je dva puta objavio rat u jednoj partiji bez da je uopšte poslao svoju vojsku na nas – dok su druge dosta pametnije, preventivno objavljujući ratove ili nudeći strateške trgovine u pogodnim trenucima. I pored toga što Loyalty i Governors sistemi poboljšavaju upravljanje gradovima i podstiču vas da se interesujete za širi spektar specijalizacija, a ne isključivo vaš uslov za pobedu, religija ostaje najmanje dinamični aspekt igre, a ništa iz „Rise and Fall“ ga ne menja drastično.

Kao prva ekspanzija za „Civ VI“, „Rise and Fall“ funkcioniše tako dobro sa osnovnom igrom da su propratni problemi minorni. Ona poboljšava, ali ne komplikuje previše, sisteme koji su već bili duboki i slojeviti, a u isto vreme dodaje funkcionalnosti koje svaku partiju održavaju zanimljivom od početks do samog kraja. Ages naročito omogućavaju civilizacijama koje se muče da poprave svoj status u kasnijem periodu partije, a civilizacije na vrhu drže na oprezu, dok su Governor i Loyalty sistemi unapredili strategije specifične za gradove koje su učinile osnovnu igru tako dobrom.

Article source: https://www.itnetwork.rs/civilization-6-rise-and-fall/