Čip za hemijsku detekciju  

0
74
cip-za-hemijsku-detekciju- 

Ikotek

PCPress.rs Image

Istraživači su razvili hemijski senzorski čip koji bi mogao da dovede do ručnih uređaja koji detektuju hemikalije u tragovima – sve od zabranjenih droga do zagađenja – jednako brzo kao što alkotest identifikuje alkohol. Takođe se može koristiti u praćenju bezbednosti hrane, borbi protiv falsifikovanja i drugim poljima gde se analiziraju hemikalije u tragovima. 

PCPress.rs Image

 Koristeći površinski poboljšanu Ramanovu spektroskopiju (SERS), kada biološki ili hemijski molekuli slete na površinu čipa, deo uhvaćene svetlosti stupa u interakciju sa molekulima i „raspršuje“ se u svetlost novih energija. Ovaj efekat se javlja u prepoznatljivim obrascima koji deluju kao otisci hemijskih ili bioloških molekula, otkrivajući informacije o tome koja su jedinjenja prisutna. 

 Pošto sve hemikalije imaju jedinstvene potpise raspršivanja svetlosti, tehnologija bi na kraju mogla da se integriše u ručni uređaj za otkrivanje lekova u krvi, dahu, urinu i drugim biološkim uzorcima. Takođe se može ugraditi u druge uređaje za identifikaciju hemikalija u vazduhu ili iz vode, kao i na drugim površinama. 

 Rad se zasniva na prethodnim istraživanjima koja su uključivala stvaranje čipa koji hvata svetlost na ivicama zlatnih i srebrnih nanočestica. Za novu verziju, tim je koristio četiri molekula (BZT, 4-MBA, BPT i TPT) – svaki sa različitim dužinama – u procesu proizvodnje kako bi kontrolisao veličinu praznina između nanočestica zlata i srebra. Ažurirani proces proizvodnje zasniva se na dve tehnike, taloženju atomskog sloja i samo-sastavljenim monoslojevima, za razliku od uobičajenije i skuplje metode za SERS čipove, litografije elektronskim snopom. 

 Rezultat je SERS čip sa jedinstvenošću bez presedana koji je relativno jeftin za proizvodnju. Što je još važnije, približava se kvantnim graničnim senzornim sposobnostima. 

Izvor: techbriefs.com

PC Press Studio


Tagovi: , , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.