Chrome uskoro uvodi ”HTTPS first” način rada

0
232


Google se brine o bezbednijem surfovanju internetom, pa će tako uskoro uvesti i "HTTPS first" način rada, koji će korisnika, kad se on uključi, upozoriti ako pokuša da pristupi web stranici koja ne podržava HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure).
Budući da se radi o bezbednoj verziji HTTP-a, većina web stranica već podržava HTTPS koji enkriptuje podatke i korisnike tako čini bezbednijim kod korišćenja javne Wi-Fi mreže, ali i onemogućava davaocu internet usluga da pristupi sadržaju koji se pretražuje, prenosi The Verge.
Kompanija već odavno podstiče na prebacivanje na HTTPS, pa se on već pojavljuje kao prvi odabir na URL traci prilikom upisivanja linka, a takođe se označavaju i nesigurne web stranice da bi korisnici znali da se radi o potencijalno opasnoj stranici.
Iz Google-a navoda da "HTTPS first" način rada postaje dostupan u Chrome-u 94, koji bi trebao da izađe 21. septembra, a ističu i da će HTTP veze i dalje biti podržane.
Osim toga, promena stiže i za ikonu katanca u traci za navigaciju. Naime, iz kompanije kažu da preko 85 posto korisnika pogrešno interpretira tu oznaku, misleći da ona označava bezbednost, dok je ustvari reč o web stranici koja podržava HTTPS.
Iz tog razloga stiže vizualna promena, koja zamenjuje ikonu katanca sa strelicom prema dole.

IT vestiOriginal Article