Chrome 95 je stigao

0
217

Prošlog meseca, Chrome 94 je izašao na kanal Stable sa podrškom za kontroverzni idle detection API i API za VirtualKeyboard.

PCPress.rs Image

Nova verzija je pred vama

Pošto je Chrome prešao na četvoronedeljni ciklus izdanja, Chrome 95 je od utorka dostupan široj javnosti sa nekoliko zanimljivih promena, uključujući primenu ograničenja veličine kolačića i uklanjanje FTP podrške. Chrome će sada nametnuti veličinu imena kolačića+vrednost na najviše 4096 bajtova, pri čemu je dužina svakog atributa podešena na najviše 1024 bajta. Kolačići koji premašuju ove veličine biće potpuno odbijeni. Ranije je Chrome postavljao ograničenje od 4096 bajta na celoj liniji Set-Cookie. Nedavna promena će ga uskladiti sa Mozilla Firefoxom i poboljšati interoperabilnost. Pored toga, poboljšavaju se saveti user-agent klijenta (UA) kako bi se poboljšala detekcija različitih verzija operativnog sistema Windows.

Postojeća implementacija razmatra glavnu i sporednu verziju Windows komponenti, ali se one uopšte nisu promenile u različitim verzijama Windows 10, pa čak ni Windows 11. Windows.Foundation.UniversalApiContract će se koristiti za otkrivanje verzije operativnog sistema Windows na kojem radi korisnik Chrom-a. Važno je da Chrome 95 takođe uklanja podršku za FTP. Google je primetio da Chrome ne podržava šifrovane FTP veze, poput FTPS-a, a nedostaje mu i proxi podrška. Mali broj ljudi koristi FTP mogućnosti prisutne u Chrome-u zbog dostupnosti mnogo boljih FTP klijenata i zato je kompanija smatrala da je prikladno da potpuno ukloni svoju nesigurnu implementaciju FTP-a umesto da dalje ulaže u nju.

Slično tome, Chrome 95 takođe odbacuje podršku za URL-ove sa imenima hostova koji nisu IPv4 koji završavaju brojevima. Google ovu odluku donosi kao preventivnu meru bezbednosti i ažurira specifikaciju URL-a kako bi ukazao i na ovu promenu. Prema podacima kompanije, ova izmena utiče samo na 0,0003% imena hostova. Predstavlja se i novi EyeDropper API. Ovo će omogućiti web lokacijama kao što je PowerPoint Online da integrišu browser-supplied eyedropper u svoje prilagođene birače boja. Postojeća implementacija je bila ograničena u smislu prilagođavanja. Omogućene su i integracije na nivou operativnog sistema sa web aplikacijama za pravljenje beležaka.

Mehanizam za autentifikaciju plaćanja je poboljšan, kao i sigurnim potvrdama plaćanja za poboljšanu sigurnost. Uvodi se web API pod nazivom URLPattern koji pruža izvornu podršku za podudaranje URL-a kada je naveden niz uzoraka. To su ranije rešavala prilagođena rešenja, poput Javascript biblioteka. Dodaju se logička svojstva za content-intrinsic-size, pa je lakše pisati stenografski kod. Prilagođeni counter stilovi sada se mogu definisati pomoću shadow stabala radi bolje inkapsulacije. Dodatno, self.reportError () je funkcija koja će omogućiti web programerima da prijave globalne izuzetke na konzolu, radi veće kontrole nad prilagođenim povratnim pozivom.

WebAssembli dobija obradu izuzetaka, potez koji je dobio univerzalno pozitivne povratne informacije od web programera, kao i timova iza Firefoxa, Edgea i Safarija. Konačno, dodaje se novi dropEntriesCount atribut za programere koji koriste PerformanceObserver. Sledeći je Chrome 96 koji je trenutno na Dev kanalu sa stabilnim izdanjem koje se očekuje 16. novembra.

Izvor: Neowin

The post Chrome 95 je stigao first appeared on PC Press.Original Article