Chase Zero donosi vodik u Američki kup

0
46

Vodeći računa o značajnim emisijama ugljika koje stvara pomorska industrija, aktualni prvak najpoznatije regate na svijetu America's Cup, tim ETNZ (Emirates Team New Zealand) razvija prateći čamac na vodik. Katamaran pod nazivom Chase Zero prošlog je tjedna prvi puta zaplovio u Aucklandu, obilazeći luku Waitematā, ne ostavljajući za sobom emisije ugljika.

U lipnju prošle godine ETNZ je objavio svoje planove za razvoj pratećih čamaca na vodik za 37. Američki kup, koji će se održati u Barceloni 2024. godine. Katamaran je dugačak 9,7 m i postiže maksimalnu brzinu od 50 čvorova (92,5 km/h), a pokretan je parom Toyotinih vodikovih gorivih ćelija od 80 kW u svakom trupu.

Vodikove gorive ćelije se kombiniraju s parom ugrađenih baterija od 42 kWh, koje zadovoljavaju zahtjeve za brzo mijenjanje energije i kompenziraju sporije vrijeme odziva gorivih ćelija.

Baterija se također koristi za postizanje većih brzina. Čamac može krstariti brzinom od približno 30 čvorova sa 160 kW snage proizvedene iz gorivih ćelija, dok za postizanje viših brzina do 50 čvorova dodatni "boost" crpi iz baterija, što mu omogućuje i kratkotrajno povećanje snage na oko 420 kW. Goriva ćelija će nakon „boosta“ ponovno napuniti baterije čim ponovno bude dostupan višak snage.

Nakon temeljitog procesa testiranja, Chase Zero je porinut u more prošlog četvrtka u luku Waitematā, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Ovim projektom želimo dokazati kako možemo utjecati na globalnu pomorsku industriju proizvodnjom prototipa katamarana na vodik," rekao je izvršni direktor Emirates Teama New Zealand Grant Dalton. "Ovo danas je veliki napredak prema tome. Ne sumnjamo da će biti puno pojedinaca i organizacija koje će razmišljati kako se naša tehnologija može prilagoditi njihovim potrebama".

Glavna ideja organizatora natjecanja America's Cup je da se u pratnji jedrenjaka koji će sudjelovati na idućem natjecanju nađu isključivo ekološko prihvatljivi čamci na pogon vodika.

Original Article