Changpeng Zhao odlazi sa pozicije izvršnog direktora Binance-a

0
127
changpeng-zhao-odlazi-sa-pozicije-izvrsnog-direktora-binance-a

Zhao će priznati krivicu za federalne optužbe.

PCPress.rs Image

Zhao će platiti kaznu od 50 miliona dolara

Kripto berza Binance će nastaviti sa radom nakon dogovora o nagodbi od 4.3 milijarde dolara sa Ministarstvom pravde. CEO Binance-a, Changpeng Zhao, pristao je da prizna krivicu za pranje novca pred federalnim organima. On će se takođe povući sa pozicije izvršnog direktora u kompaniji koju je osnovao.

Zhao i Binance su postigli dogovor o priznanju krivice sa vladom, koja je sprovela višegodišnju istragu o kompaniji. Kao deo nagodbe, Binance će se odreći 2.5 milijarde dolara i platiti kaznu od 1.8 milijardi dolara. Zhao će lično platiti 50 miliona dolara.

Zhao-u će biti zabranjeno da učestvuje u radu Binance-a tokom naredne tri godine. Kao deo dogovora o priznanju krivice, Zhao će priznati krivicu za kršenje Zakona o bankarskim informacijama.

Binance i Zhao su optuženi za propust u uspostavljanju efikasnog programa za sprečavanje pranja novca. Prema Ministarstvu pravde, namerno su kršili ekonomske sankcije “u svesnom naporu da profitiraju na američkom tržištu bez primene kontrola koje zahteva američki zakon.”

Binance će nastaviti sa radom, ali uz stroža pravila

Sudski dokumenti ukazali su na nedostatak mera za sprečavanje pranja novca. Binance je dopustio sprovođenje finansijskih transakcija vrednih gotovo 900 miliona dolara koje su bile u suprotnosti sa sankcijama koje su bile na snazi protiv Irana i to u periodu od 2018. do 2022. godine.

U saopštenju, Zhao je potvrdio da se povlači sa pozicije izvršnog direktora. Njegovu funkciju će preuzeti bivši globalni šef regionalnih tržišta kompanije, Richard Teng. “Danas sam se povukao sa mesta izvršnog direktora Binance-a“, napisao je Zhao na X-u. “Moram priznati, emocionalno mi nije bilo lako da se odem. Ali znam da je to ispravan korak. Napravio sam greške i moram preuzeti odgovornost. To je najbolje za našu zajednicu, za Binance i za mene samog.”

Zhao planira da sada napravi pauzu pre nego što možda postane više uključen u investiranje. Međutim, “ne mogu da zamislim sebe kao izvršnog direktora koji vodi startup ponovo. Zadovoljan sam što sam imao sreće kao preduzetnik.” Prema nagodbi biće rešene krivične optužbe u vezi sa kršenjem propisa o sankcijama, zaverom i vođenjem neovlašćenog poslovanja sa prenosom novca. U međuvremenu i bivši šef usaglašavanja, Samuel Lim, će se suočiti sa optužbama kao deo dogovora.

PCPress.rs ImageU junu je Komisija za hartije od vrednosti i berze tužila Binance i Zhao-a, optužujući ih da su pomogli trgovcima iz SAD-a da zaobiđu ograničenja i prekrše zakone o hartijama od vrednosti, između ostalog manipulišući sredstvima. SEC je takođe tvrdio da je Binance pomešao milijarde dolara novca od klijenata sa sopstvenim sredstvima. Optužbe SEC-a protiv kompanija nisu rešene ovom nagodbom.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.