CES 2024: LG koncept “privržene inteligencije”

0
59
ces-2024:-lg-koncept-“privrzene-inteligencije”

Na nedavno održanom CES sajmu u Las Vegasu, kompanija LG Electronics (LG) predstavila je novu viziju budućnosti na globalnoj konferenciji pod nazivom „Ponovo osmisli budućnost“ (Reinvent your future).

Izvršni direktor kompanije, Vilijam Čo, predstavio je ambiciozni cilj – da se LG transformiše u kompaniju za pametna životna rešenja (Smart Life Solutions), pošto je za nepunih sedam decenija stekla bogato iskustvo u razumevanju potreba potrošača širom sveta i njihovih životnih prostora. Pored domaćinstva, kompanija LG namerava da proširi svoje poslovanje i na druge sfere, uključujući mobilnu, komercijalnu i virtuelnu, sa ciljem da svuda unapredi korisničko iskustvo fokusirajući se na pet ključnih elemenata: Briga (Care), Povezanost (Connectivity), Prilagodljivost (Customization), Servilnost (Servitization) i Održivost (Sustainability) popularno nazvanim 3C2S.

Veštačka Inteligencija (AI) postaje „Privržena Inteligencija“ (Affectionate Intelligence)

Kako bi unapredila korisničko iskustvo, kompanija LG je identifikovala AI kao jedan od najvažnijih faktora za kreiranje bolje budućnosti. Fokus nije samo na evoluciji ove tehnologije, već na demonstraciji kako AI može da nam pruži praktične pogodnosti u svakodnevno životu.

Kompanija je redefinisala veštačku inteligenciju kao „privrženu inteligenciju“, iz uverenja da korisničko iskustvo može biti brižnije i empatičnije.

Životna inteligencija u svakom trenutku

Tokom globalne konferencije na CES sajmu, izvršni direktor Čo je istakao jedinstvene karakteristike LG AI rešenja, kao i neverovatnog kapaciteta da se iskoristi mnoštvo podataka, kako u obimu tako i u kvalitetu. Na svetu se trenutno aktivno koristi između 500 i 700 miliona LG proizvoda, od kojih su mnogi pametni uređaji sa inteligentnim AI senzorima koji mogu uče i analiziraju „fizičke“ i „emocionalne“ životne obrasce korisnika.

Kako to u praksi može da funkcioniše? Na primer, AI senzori mogu da mere i odbrojavaju broj otkucaja srca i brzinu disanja korisnika, kako bi automatski prilagodili temperaturu i vlažnost vazduha u prostoriji. Ukoliko korisnik donese novog kućnog ljubimca, mikrofoni, kamere i mmWave senzori kućnih uređaja ga odmah detektuju i pitaju da li da preuzmu „režim rada za kućne ljubimice“ ili preporučuju dodatnu opremu koja je posebno namenjena za njih. Ako je neka prostorija prazna, senzori će automatski podesiti energetsku efikasnost uređaja radi uštede ili će ih isključiti kada nikoga nema kod kuće. Senzori mogu i da aktiviraju režim prevencije kriminala, obaveštavajući korisnika preko LG ThinQ ukoliko detektuju nešto neobično u domaćinstvu dok ukućani nisu tu.

Orkestrirana inteligencija – LG AI Brain

Ključnu ulogu u razvoju nove vrste veštačke inteligencije igra „mozak“ kompanije, LG AI Brain – moćni procesor za obradu podataka koji pokreće LG LLM (Large Language Model) koji koristi ogromnu količinu korisničkih podataka. To znači da je na osnovu interakcija korisnika i proizvoda, kao i kontekstualnog učenja, procesom dedukcije i kreiranjem optimalnih rešenja kroz „orkestriranje“ rada uređaja, moguće predvideti buduće potrebe kupaca.

Tako LG može da pruži inteligentne usluge i iskustva u različitim sferama života na pametniji i efikasniji način, demonstrirajući tako koncept „privržene inteligencije“.

Posvećenost Odgovornoj Inteligenciji

Kompanija LG je svesna neophodnosti etičnog korišćenja AI i posvećenoj odgovornosti svojih postupaka. Cilj je da se razviju AI sistemi koji služe svim korisnicima, promovišu odgovorno ponašanje i bezbednost ličnih podataka.

Ova načela se oslikavaju u LG Shield-u, sigurnosnom sistemu dizajniranom da zaštiti lične podatke i informacije u svakoj fazi, od prikupljanja, preko skladištenja, do korišćenja. Kroz posvećenost realizaciji tkz. Odgovorne Inteligencije, LG želi da nadmaši industrijske standarde za AI implementaciju.

Predstavljajući novine za ovu godinu pred globalnom publikom, izvršni direktor Čo je naglasio da korisnici moraju imati potpunu kontrolu veštačke inteligencije. „Život je lep. Ta maksima nas motiviše da kreiramo bolji život za naše korisnike, čak i u doba veštačke inteligencije,“ rekao je Čo.

Na globalnoj konferenciji govorio je i Jung Ki-hyun, potpredsednik kompanije i šef poslovnog centra kompanije LG Platform, koji je najavio da će aplikacija ThinQ, platforma za pametne LG uređaje, početi da primenjuje koncept „Privržene Inteligencije“ kroz nove funkcije i usluge. Novi ChatThinQ, AI četbot će komunicirati sa korisnicima, a najavljen je i 3D Home View, trodimenzionalna skica domaćinstva za praktičnije korišćenje prostora. Ono što je posebno interesantno je najava nove platforme za pametna domaćinstva – smart home hub.

Publici se obratio i Eun Seok-hyun, šef poslovne jedinice koja proizvodi komponente za vozila – LG Vehicle component Solutions (VS), koji je predstavio inovativne AI tehnologije koje će se koristiti u automobilskoj industriji. Kompanija ima viziju automobila kao „životnog prostora na točkovima“. Predstavljen je LG AlphaWare, kompanijski paket softverskih rešenja za vozila, koji sadrži različite module – od unapređenja operativnih sistema vozila, boljeg sadržaja za zabavu u kabini, rešenja za interfejs čovek-mašina koja koriste AR/MR i AI tehnologije, pa sve do kreacije potpuno novih platformi.

Budući koncept mobilnosti će pružiti jedinstveno korisničko iskustvo koje treba da bude Transformišuće, Istraživačko i Opuštajuće. Pretvaranjem automobila u prostore koji podsećaju na kućno ili kancelarijsko okruženje, putnici mogu da rade ili se odmaraju dok su u pokretu. Na LG štandu je predstavljen Alpha-able koncept gde su posetioci mogli da vidi kako će se u vozilima koristi najsavremenije tehnologije displeja, uključujući fleksibilne i transparentne ekrane. Tu si i prilagođeni sadržaji, kreirani po preferencijama korisnika, tako da u zavisnosti od trenutnih potreba budu informativni ili opuštajući.

Globalnu konferenciju kompanije LG na CES 2024 možete pogledati ovde.

Read More