CCIA Europe Pita Evropske Zakonodavce da Obrate Pažnju na Visokorizični Korišćenje veštačke inteligencije

0
82
ccia-europe-pita-evropske-zakonodavce-da-obrate-paznju-na-visokorizicni-koriscenje-vestacke-inteligencije

Summary

Evropski zakonodavci su pozvani da „usmere pažnju na visokorizične“ primene veštačke inteligencije dok finalizira sveobuhvatni EU Zakon o veštačkoj inteligenciji. Udruženje industrije Computer and Communications Industry Association (CCIA Europe), koje predstavlja interese kompanija kao što su Amazon, Apple, Google i […]

CCIA Europe Pita Evropske Zakonodavce da Obrate Pažnju na Visokorizični Korišćenje veštačke inteligencije

Evropski zakonodavci su pozvani da „usmere pažnju na visokorizične“ primene veštačke inteligencije dok finalizira sveobuhvatni EU Zakon o veštačkoj inteligenciji. Udruženje industrije Computer and Communications Industry Association (CCIA Europe), koje predstavlja interese kompanija kao što su Amazon, Apple, Google i Meta, izjavljuje da zakonodavci trebaju izbegavati regulisanje razvoja tehnologije, posebno osnovnih i prethodnih modela poput GPT-4 kompanije OpenAI.

EU Zakon o veštačkoj inteligenciji je jedan od najdetaljnijih zakonodavnih akata koji regulišu upotrebu i razvoj veštačke inteligencije u svetu. Obuhvata sve vrste veštačke inteligencije, uključujući prepoznavanje lica, generisanje i druge vrste automatizacije. Ulazi u konačnu fazu razvoja dok članice EU raspravljaju o različitim elementima i pregovaraju o tome šta uključiti, a šta ne.

Zemlje širom sveta raspravljaju o načinima regulisanja tehnologije, posebno naprednih modela nove generacije. Navodno se Velika Britanija zalaže da veliki AI laboratoriji poput OpenAI, Anthropic i DeepMind kompanije Google pruže dubok pristup svojim modelima istraživačima za bezbednost i vladinim agencijama pre nego što se stave na tržište. SAD su preduzele sličan pristup putem svojih dobrovoljnih smernica za veštačku inteligenciju.

EU je zauzela detaljniji pristup regulisanju veštačke inteligencije, fokusirajući se na visokorizične primene, razvoj i implementaciju. To je ono što CCIA Europe želi da se reši pre nego što zakon postane važeći kasnije ove godine. Ovo udruženje trgovine poziva pregovarače da se fokusiraju na visokorizične primene i da ne guše inovaciju prekomernom regulacijom.

CCIA Europe predstavlja razvojne, implementacijske i korisničke strane veštačke inteligencije. Više organizacija uključenih izdalo je zajedničko saopštenje izražavajući zabrinutost zbog stavova koje su zauzeli neki političari i članice uključene u konačnu fazu Zakona. Grupa je izjavila da, iako podržavaju opšte ciljeve Zakona u vezi sa poverenjem i inovacijama, zabrinuti su da neki članovi Evropskog parlamenta žele da se odmaknu od osnovnih principa.

Njihove glavne brige uključuju preklapanje pravila, nejasne koncepte i široko proširenje liste visokorizičnih primena i zabranjenih sistema, što bi stvorilo „bespotrebnu birokratiju i pravnu neizvesnost“. Tvrdi se da razumna regulatorna okvir koja promoviše inovacije je moguća samo ako se pravila isključivo usmere ka visokorizičnim aplikacijama.

„Da bi obezbedio pravnu sigurnost za razvijajući evropski ekosistem veštačke inteligencije, Zakon o veštačkoj inteligenciji mora izbeći dupliranje postojećih pravnih zahteva, poput pravila o autorskim pravima“, upozorava CCIA. „Podrška treba biti pružena i otvorenim izvorima razvoja, implementacije i korišćenja, uz uvođenje delotvornih pravila i smanjenje birokratije na minimum.“

Trenutni pregovori mogu biti „odlučujući“ trenutak za ambicije EU da stvori perspektivni zakonodavni okvir, prema Boniface de Champrisu, upravniku politike u CCIA Europe. „Današnje zajedničko saopštenje industrije šalje jasnu poruku zakonodavcima EU: ako finalni Zakon o veštačkoj inteligenciji odstupi od prvobitnog rizičnog pristupa, Evropa će ugušiti inovaciju“, rekao je de Champris. „Pozivamo zajedničke zakonodavce da postignu pravilan balans između regulisanja veštačke inteligencije i podsticanja njenog razvoja.“

U međuvremenu, Velika Britanija je pod pritiskom da proširi obim nadolazećeg Samita o bezbednosti veštačke inteligencije kako bi obuhvatio sve vrste tehnologije, a ne samo najnaprednije modele. Institucija za istraživanje veštačke inteligencije Ada Lovelace Institute upozorava da i druge vrste veštačke inteligencije predstavljaju rizike i treba da budu razmatrane.

Read More