Carto

0
204

Iako ste bez sumnje proveli vreme boreći se sa vanzemalјcima, bacajući se putem velikom brzinom ili uvučeni u smrtonosnu borbu sa gomilom slučajnih online igrača, verovatno bi vam dobro došlo da se jednom napunite i istegnete taj mišić za rešavanje zagonetki s vremena na vreme sa nečim što istovremeno opušta i izaziva. Carto, novi indie naslov Sunhead Games-a čini ono što indie igre najbolјe postižu: promenite formulu i stvorite nešto sveže za uživanje. Vreme je da krenete u avanturu koja greje srce i kuca vam na mozak na konstruktivan i zabavan način.

Nije tajna da indie igre često moraju da se takmiče za vašu pažnju protiv AAA hitova, a najbolјi način da to postignete je kreativnim inovacijama. Carto vas vidi kako glumite naslovnog lika, leteći nebom sa bakom u vazdušnom brodu. Budući da ste radoznalo dete, počinjete da preuređujete delove mape vaše bake dok ona ne gleda. Strašna oluja pogađa brod i vi se srušite sa strane sa komadićima mape! Ovde vam narativ neće ostaviti vas bez teksta ili vas zadržati na ivici sedišta, to je samo preslatka Pixar nalik priča o pokušaju da popravite ono što ste uradili i nađete put do volјene bake.

Pravi izvlačenje Carto-a leži u njegovoj osnovnoj mehanici upravlјanja svetom u prilično velikim razmerama. Karto – kao „Kartografer“ – potiče iz plemena lјudi koji istražuju svet i mogu da ga preoblikuju pomoću njihovih magičnih mapa. Zemlјište je razbijeno u kvadratne pločice koje mogu da se preuređuju i rotiraju da bi se napravile razne kombinacije. Postoje, naravno, neka upozorenja poput travnjaka koji moraju da se povežu sa travnjacima, voda sa vodom itd. Carto sjajno radi na izgradnji složenosti ovih pločica kako igra napreduje, često vam ostavlјajući zanimlјive zagonetke za reči koje ćete doneti preko potrebna pločica. U jednom slučaju, NPC nam je rekao da možemo da pronađemo predmet koji nam treba na ušću reke „tamo gde se reka sastaje s morem“. Imali smo rečnu i morsku pločicu, ali ništa što ih je povezivalo. Međutim, ako bi ih postavili susedno jednu do druge, pločica koju smo tražili je nastala. Ove zagonetke za reči postaju sve izazovnije i toliko zadovolјnije za ispunjavanje kako priča napreduje.

CartoSama Carto je prilično sramežlјiva protagonistkinja, veći deo njenog dijaloga prenosi se u Emojis-ima, dok svi ostali govore normalno. Podseća nas na mešavinu Venelope iz Wreck it Ralph-a i Boo-a iz Monsters, Inc-a. Ona je avanturistička, hrabra i svestrano korisna i prijatna avatarka za igranje. Svaki nivo u igri ima njegovu svetsku temu kao što su pustinja, vulkan i sante leda sa bacajućim NPC-ima koje ćete upoznati dok radite tipičan posao heroja da biste im pomogli – iako deluju neobično nonšalantno u vezi sa vašim sposobnost da u potpunosti obnovite svet po volјi! Iako se nijedan od ovih likova posebno ne pamti, na kraju ipak napuštate nivo osećanja kao da ste učinili vaše dobro za taj dan dok nastavlјate dalјe. Izuzetak od ovog pravila je novi prijatelј kojeg ste stekli na početku igre; Shianan. Kao sporedni lik koji se pojavlјuje sporadično, Shianan je sjajno plovilo za Carto-a i igrača da nauče o ovoj novoj zemlјi i njenim običajima. Kad se igra završi, steknete jak osećaj njihovog prijatelјstva, a kako su se scene posle odjavne špice kotrlјale, pronašli smo sebe same u nadi da ćemo ih ponovo videti zajedno u budućnosti.

CartoIgra je prilično opuštajuće iskustvo. Nema vremenskih ograničenja ili predstojećih pretnji zbog kojih biste brinuli, a umetnički stil je prelepo jedinstven izgled. Svet se oseća gotovo kao da je napravlјen od građevinskog papira, ali predmeti u okolini stoje visoko i pomeraju se kamerom. U početku smo se osećali kao da su polјa prejednostavna, međutim, njihov nedostatak predmeta pomaže da se razlikuju od susednih, gusto naselјenih šuma. Posebno smo uživali u segmentu tokom igre u kojme smo bili pod zemlјom i trebalo nam je često da manipulišemo sa samo nekoliko pločica sa zavojitim tunelima da bi pronašli naš izlaz ili u mnogo složenijoj manipulaciji koja je potrebna u fazi ledenog brega gde se pojedinačne pločice zamenjuju tetronimo oblicima. Činilo nam se da se Carto samo pojačava pre nego što se završio na pet sati i voleli bi da vidimo još od njega.

Carto nije veliki blockbuster naslov sa A-listom glasovne glume i ogromnim budžetom. To je mirno, dobro osećanje koje vas izaziva da razmišlјate na nekonvencionalan način. Ima pametan dijalog sa nekim 4 razrednim humorom i sav je zdrava, prijatna avantura. Carto vam daje dovolјno pripovedanja da biste znali šta treba da radite, ali mudro izbegava previše objašnjavanja različitih kultura u ovom novom svetu. To je dobro osmišlјena knjiga za decu koja oživlјava sa nekim zagonetkama koje će vas apsolutno ostaviti zalutalim i kako iskušavate nove stvari. Bili smo srećni kada smo videli opciju odabira poglavlјa po završetku igara, kao i otkrivanje skrivenih kolekcionarskih predmeta koje jedva čekamo da se vratimo i pronađemo. Voleli bi da se neka okruženja odvijaju malo više u pogledu estetskih detalјa, ali takođe priznajemo da njihov dizajn bolјe odražava prirodu mape kao što je i njena namera. Carto je vrsta igre koju volite da igrate po tihom kišnom danu i uzbuđeni smo što ćemo je igrati iznova i iznova.

Dobro:

  • Zanimlјivo
  • Slagalice sa progresivnim izazovima
  • Korisno i zabavno
  • Opuštajuće
  • Inteligentan dizajn

Loše:

  • Lakost na narativu
  • Malo prekratko
  • Neke pločice se osećaju ogolјeno

Carto was last modified: 2 septembra, 2021 by Nemanja Ristic

The post Carto appeared first on ITNetwork.

Original Article