Cambridge Analytica zatvara svoje poslovanje i ide u stečaj

Grupa SCL i njezina konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koje su bile u središtu nedavno otkrivenog Facebookovog skandala s privatnim podacima, zatvaraju poslovanje i odlaze u stečaj. 
SUMNJA DA JE UBIJEN


Zviždač šokirao političare: Mog prethodnika našli su mrtvog


Zatvaranje tvrtke potvrdio je Nigel Oakes, osnivač britanske SCL grupe, vlasnika Cambridge Analytice. Odluka je, piše Wall Street Journal, donesena jer tvrtka gubi klijente i suočava se s golemim sudskim troškovima u istrazi Facebooka.
FILE PHOTO: Silhouettes of mobile users are seen subsequent to a shade projection of Facebook trademark in this design illustration

FILE PHOTO: Silhouettes of mobile users are seen subsequent to a shade projection of Facebook trademark in this design illustration

VELIKA AFERA


Brojka raste: Ukrali podatke 87 milijuna korisnika Facebooka


Tvrtka se našla u vrlogu skandala nakon što su mediji objavili da su podaci najmanje 50 milijuna Amerikanaca i milijun Britanaca nepropisno podijeljeni s Cambridge Analyticom. Tvrtka opovrgava bilo kakvu zloporabu podataka, no kažu kako je negativna medijska slika o njima dovela do zatvaranja. U priopćenju su istaknuli kako su u Velikoj Britaniji i SAD-u zatražili pokretanje postupka stečaja. 
FILE PHOTO: Facebook Founder and CEO Zuckerberg speaks in San Jose

FILE PHOTO: Facebook Founder and CEO Zuckerberg speaks in San Jose

ZUCKERBERG:


‘Facebook nije dovoljno zaštitio osobne podatke korisnika’


Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 milijuna korisnika Facebooka. To je britanskoj tvrtki omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Osobni podaci su u središtu gospodarskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googla jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.
AFERA


Iskorištavali su i Facebook form čak 21.517 Hrvata…


– SCL Elections Ltd., kao i neki njezini partneri i podružnice Cambridge Analytice iz Velike Britanije, podnijeli su zahtjeve za pokretanje stečaja. Tvrtka je odmah prestala s radom te za svoje neovisne upravitelje imenovala tvrtku Crowe Clark Whitehill – priopćili su, piše Guardian

Article source: https://www.24sata.hr/tech/cambridge-analytica-zatvara-svoje-poslovanje-i-ide-u-stecaj-571870