Call of Duty: Modern Warfare

Poslednjih nekoliko godina nisu bili dobronakloni prema InfinityWard-u nakon objavlјivanja Call of Duty: Modern Warfare 3. Uprkos svim naporima, njihova dva sledeća naslova u franšizi Call of Duty, Ghosts i Infinite Warfare, nisu bili dobro primiljeni od igračke zajednice. Nakon dve poprilična promašaja, Infinity Ward vratio se onome što je franšizu stavilo na globalnu gejmersku mapu 2007. godine, Modern Warfare. Call of Duty: Modern Warfare ima za cilј da povrati čari prošlosti serije, sve dok kuje put prema franšizi. Sa potpuno novom modernom kampanjom, prepravlјenom multiplayer komponentom i povratkom Spec Ops-a, Call of Duty: Modern Warfare ima sve što je potrebno za uspeh na papiru. Da li se Infinity Ward još jednom stao na noge ili bi moderno ratovanje trebalo zauvek da bude mračno?

Call of Duty: Modern Warfare odvija se u modernom vremenu, gde je linija između heroja i negativca zamaglјena. Nakon neusklađene misije otkrivanja smrtonosnog hemijskog oružja i razornog terorističkog napada, igrači su primorani na skup tajnih operacija dok pokušavaju da otkriju zaveru koja ih vodi širom Evrope i Bliskog Istoka. Vi preuzimate ulogu oficira britanske vojske, narednika Kyle Garrick-a, dok se udružuje sa kapetanom Price-om da bi pronašli Wolf-a. U međuvremenu, operativac CIA Alex sarađuje sa borcem za slobodu Bliskog Istoka Farah-om u otkrivanju lokacije izgublјenog hemijskog oružja.

Call of Duty: Modern Warfare služi kao reboot franšize, a svim kontinuitetom obrisanim iz originalne trilogije. Za ovaj novi univerzum modernog ratovanja, Infinity Ward imao je za cilј da pomeri granice i ispriča emocionalno-odekujuću priču. Uglavnom su u tome i bili uspešni. Kampanja se redovno dotiče osetlјivih tema, eskalira napetost kroz pametni nivo dizajna i humanizuje aspekte modernog sukoba koji se često ne prikazuju u današnjim medijima. Call of Duty nikada nije bio poznat po svojim glavnim junacima, ali Modern Warfare čini ozbilјan napor da ih karakteriše. I Kyle i Alex služe kao prozori u evoluirajući svet. Kyle, naivni oficir, susreće se licem u lice sa odlukom da se u nepravednom svetu donose okrutne odluke, a Alex mora da sklopi saveze sa nesigurnim saveznicima.

Vodeći obe strane kampanje su kapetan Price i Farah. Barry Sloan-e zamenjuje Billy Murray-a kao Price-a, a fanovi će odmah da primete razliku. Iako Price dobija znatno više vremena na ekranu i razvoju, on gubi veći deo grubosti koja je toliko snažno definisala njegov lik. Farah se, uprkos njenoj neodolјivoj prisutnosti u priči, oseća neiskorišćeno. Jasno je da je se mislilo da ona bude emocionalno središte kampanje, ali sa samo dva igračka poglavlјa, izazovno joj je ući u glavu. Nјene borbe doživlјavamo samo iz perspektive autsajdera, što ne pruža dovolјno konteksta. Iako je glumica Claudia Doumit divno portretisala, Farah se oseća kao propuštena prilika. Modern Warfare koji preuzima modernu i relevantnu priču uglavnom deluje, ali je podrivaju crtani zlikovci. Centralni negativac posebno se oseća izvan svega sa njegovim bombastičnim monologom i preteranih radnji. On je daleki plač od manipulativnog Zakhaev-a u Call of Duty 4 i oseća se potpuno izvan svog mesta u ovde ispričanoj priči.
Kampanja se privodi kraju nakon šest sati za ukupno četrnaest misija. Za većinu je to uzbudlјiva vožnja koja igrače stavlјa u različite situacije u kojima se igra. Uz put, učestvovaćete u intenzivnim probojim, dalekometnim snajperskim napadima, nevidlјivosti i klasičnim pucnjavama. Raznolikost je odlična i omogućava da se priča brzo kreće. Poput originalne iz 2007. godine, kampanja Modern Warfare linearna je stvar koja pomaže da igra bude fokusirana. Uglavnom, linearnost ne smeta i omogućava igračima da eksperimentišu sa različitim oružjem i putevima, ali postoji nekoliko nivoa koji se osećaju previše linearnima. Na primer, jedna misija daje igračima zadatak da progone teroriste koji beže pešice, i dok je sasvim moguće uhvatiti ih i pucati u stopala, igra vas prisilјava da odigrate čitavu sekvencu. Slično je sa misijom u mnogo zlostavlјanoj Medal of Honor: Warfighter i iznenađujuće je videti ovaj stil linearnosti u igri Call of Duty 2019. godine. Ovo je posebno tačno nakon što su noviji naslovi poput Black Ops III, Infinite Warfare i WWII pružili malo više slobode u načinu na koji igrači komuniciraju sa kampanjom.
Call of Duty nije poznat po kampanji. Bio je to intenzivan multiplayer. Zavisnička gameplay petlјa, uzbuđenje level-up-ovanja i pucnjave na zamršeno dizajniranim mapama navukli su igrače još 2007. godine i zadržali su ih od tada. Call of Duty: Modern Warfare vraća se na osnove i ili odustaje ili preispituje elemente koji su postali uobičajeni u novijim naslovima. U pogledu osnova, još uvek imate svoj paket klasičnih modova igre, uklјučujući Team Deathmatch, Domination, Kill Confirmed i Headquarters. Igrači se rangiraju za otklјučavanje novih jurišnih pušaka, SMG-ova, LMG-ova, snajperskih pušaka, sačmarica i Marksman pušaka, a zatim mogu dodatno da otklјučaju nove dodatke, pogodnosti oružja i omote za svaki od njih.

Modern Warfare ne dolazi sa Battle Royale modom, ali uklјučuje neke nove uzbudlјive modove igre. Infinity Ward je uveliko proširio broj igrača na nove 10v10 Team Deathmatch i Domination modove, koji se prirodno uklapaju u igru. Uzbudlјiviji je režim Ground War u velikom obimu, koji predviđa broj igrača čak do 100. Ground War je haotičan predah od tradicionalnih modova. To nikako neće da zameni 6v6 ili 10v10, ali to je zabavan mod za skok u nove i nove akcije. Za one koji žele da povećaju napetost, novi 2v2 Gunfight držat će vas na vrhovima nožnih prstiju. Create-a-Class je video najznačajniji remont uklanjanjem Pick 10 i implementacijom Gunsmith-a. Ovde igrači mogu opremiti do pet različitih priloga i privilegija za oružje po pištolјu. To je zabavan dodatak sa mnoštvom različitih mogućnosti. Izvan Gunsmith-a, prilagođavanje deluje slično kao prethodne igre Modern Warfare-a. Igrači biraju tri privilegije, granatu i deo opreme.

Dizajn mape takođe odstupa od onoga što je postalo standardni dizajn tri linije. Mape u Modern Warfare-u dolaze u nizu dizajna koji čine različite igračke stilove održivima. Mape im pružaju prirodan tok koji podstiče vatrene borbe, mada će biti zanimlјivo videti kako će ih takmičarska zajednica prihvatiti. Nijedna od mapa nema zbunjenu strukturu prisutnu u Ghosts-ima, niti strogo pridržavanje dizajna tri linije kakav je prikazan u Infinite Warfare-u. Oni su veliko pobolјšanje.

Teško je raspravlјati o Call of Duty a da se ne pokrene monetizacija, što je postalo sve veći problem tokom poslednjih nekoliko naslova. Modern Warfare implementira sistem Battle Pass-a, iako neće biti dostupan pri pokretanju. Međutim, nigde se ne vidi Variant sistem koji je multiplayer Infinite Warfare učinio toliko kontroverznim. Postoje jedinstvene verzije različitih oružјa koje samo menjaju izgled oružja. Igra se pokreće sistemom dubinskih izazova koji omogućava igračima da zarade na toj kozmetici jednostavnim dovršavanjem izazova. Prerano je govoriti o tome kako će se ispostaviti sistem monetizacije Modern Warfare-a. Ipak, već koristi sisteme koji nisu bili dostupni u Black Ops 4 pri pokretanju i uklonio je najsporniji aspekt Infinite Warfare-a.

Zaokruživanje iskustva Modern Warfare-a je Spec Ops, koji zamenjuje Zombies. Ma koliko Zombies bio velik, modu je bila potrebna pauza i Spec Ops uglavnom nudi pouzdanu alternativu za zajedničko delovanje. Pored toga, Spec Ops dodaje neke dodatne slojeve u priču. Spec Ops je podelјen na dva različita režima, Classic Spec Ops i Operations. Treći mod, Survival, okrutno je dostupan samo za PS4 tokom cele godine. Classic Spec Ops imaju za cilј da testiraju vaše znanje sa raznim oružjem, neprekinutim nizom ubistava i drugim alatima. To su brze, pažlјivo izabrane misije koje služe kao test da vidimo koliko ste dobro savladali igru. Oni koji su uživali u Spec Ops misijama iz Modern Warfare 2 i Modern Warfare 3, doći će pravo kod kuće sa Classic Spec Ops. Jedina mana je da u startu postoji samo misija. Međutim, dodatne misije će biti dodate ubrzo nakon lansiranja bez dodatnih troškova.

Operations su potpuno drugačija zver koja postavlјa četvoricu igrača na kartu otvorenog sveta sa višesatnim cilјevima. To je taktički mod koji testira sposobnost igrača da sarađuje i prilagođava se različitim situacijama. Operations su na mnogo načina slične Raids u Destiny. Operations su brutalne, a šansu će imati samo dobro pozicioniran tim koordiniranih igrača. To je cool ideja, iako je možda suviše brutalna u svom trenutnom stanju. Jednom upozoren na vaše prisustvo, neprijatelј će osloboditi sav pakao protiv vas, uklјučujući RPG, helikoptere i juggernauts-e. Kada se vi i vaši saigrači zajedno okupite, Operations nudi kooperativno iskustvo za razliku od bilo čega što je ranije prikazano u Call of Duty naslovu. Za solo ili duo igrače, ovo nije najbolјi režim.

Već više od decenije, sve Call of Duty igre izgrađene su na nekom obliku IW Engine-a. Za Modern Warfare, Infinity Ward razvio je potpuno novi engine za isporučivanje najlepše igre Call of Duty ikada i oni su u velikoj meri uspeli. Bilo da je širom otvoren ili ograničen, detalјi okoline su zvezdani. Sitni detalјi poput lјulјanja vegetacije i nekog uništavanja okoliša prodaju autentičnost sveta. Taj nivo detalјa se proteže na modele oružja, koji su stvoreni pomoću fotogrametrije. Svaki pištolј je vrlo detalјan i u potpunosti prilagodlјiv. Nova Gunsmith karakteristika postavlјa svaki pištolј spreda i u sredinu, omogućavajući igračima dobar uvid u sve impresivne aspekte modela.

Modern Warfare takođe zvuči sjajno zahvalјujući zvezdanom mešanju zvuka za sve oružje i eksplozije i soundtrack koja pomaže eskaliranju većine napetosti. Isto tako, igra uloga radi fantastičan posao, posebno Claudia Doumit (Farah), prenosi širok spektar emocija pod ekstremnim okolnostima. To ne znači da je prezentacija besprekorna. Iskakanje tekstura ostaje ponavlјajući problem tokom celog iskustva. Takođe je jasno da igra gubi detalјe prilikom igranja na većim mapama. Ovo je posebno uočlјivo kod igranja Ground War-a, gde modeli i teksture ne izgledaju tako dobro kao na manjim mapama. Ipak, ove propuste pomalo umanjuju znatan skok u grafici, nešto što igrači žele godinama.

Klasična trilogija Call of Duty: Modern Warfare ostaje jedna od najbolјih trilogija u istoriji igara. Reboot-ovanje nakon samo osam godina bilo je rizik, ali Infinity Ward je ponosan na njihovu seriju. Call of Duty: Modern Warfare uzima klasičnu formulu i daje joj moderni spin koji ne samo da igranje i dizajn dovodi do današnjih standarda, već poštuje i prošlost. Kampanja se uspešno bori za neugodne teme da bi ispričala modernu ratnu priču. Dobro razvijeni likovi pomažu vam da prenesu neprijatne istine, mada crtani zlikovci ometaju neke od tih uticaja. Multiplayer je odličan spoj novog i starog zahvalјujući prepravljenom sistemu za prilagođavanje, zamršenom dizajnu mapa i mnoštvu dnevnog sadržaja. Na kraju novi engine daje Call of Duty-u toliko potreban lift za lice sa pobolјšanim okruženjem, teksturama i detalјima modela, a jedino štucanje je iskakanje tekstura. Spec Ops režim je u redu, ali brutalnost operacija i nedostatak više misija Classic Spec Ops čine osećaj poput razmišlјanja u poređenju s kampanjom i multiplayerom. Ipak, fanovi su godinama tražili naslov Call of Duty-a koji se vratio u dane pre Ghosts-a i to je to. Call of Duty: Modern Warfare donosi fantastičan paket sadržaja koji sa ponosom nosi naziv Modern Warfare. Infinity Ward se vraća u akciju i Call of Duty: Modern Warfare isporučuje na gotovo svim platformama.

Zahvaljujemo se firmi ComputerLand na ustupljenom promo kodu za igru.

Call of Duty: Modern Warfare was last modified: decembar 3rd, 2019 by ITN Team

The post Call of Duty: Modern Warfare appeared first on ITNetwork.

Original Article