Britanske firme su najpoželjnija destinacija za ransomware hakere

0
109

Čak 82 procenta kompanija iz Velike Britanije, koje su bile žrtve ransomware napada, platilo je traženi iznos hakerima, kako bi dobilo pristup svojim podacima. S obzirom da je na globalnom nivou taj iznos oko 58 procenata, ukazuje da je Velika Britanija u mnogo većoj meri podleže zahtevima hakera, pa je stoga i jedna od „najpoželjnijih“ lokacija za napade.

ransomware

Ovakvo postupanje sa sajber-kriminalcima, nailazi na osudu institucija koje se bave tim problemom, ali to definitivno nije uticalo na odluke kompanija. Čak su i neke veoma velike firme odlučile da plate otkupninu, kako bi dobile nazad svoje poslovne podatke. Međutim, ispostavilo se i da su neke kompanije koje su se odlučile na taj korak, bile žrtve više različitih napada, jer su hakeri rešili da maksimalno iskoriste njihovu spremnost da „odreše kesu“.

Šta više, samo u polovini slučajeva, pristup je vraćen nakon plaćanja otkupnine. Hakeri su, kada shvate da pred sobom imaju žrtvu koja je spremna da udovolji njihovim zahtevima, često postajali pohlepni i tražili još novca. Ipak, samo u četiri posto slučajeva, kompanije koje su platile otkupninu, nisu dobile svoje podatke nazad – razlozi su što su dobili neispravan ključ za dekriptovanje podataka, ili su kriminalci jednostavno uzeli novac i više se nisu javili.

Izvor: BBC

The post Britanske firme su najpoželjnija destinacija za ransomware hakere first appeared on PC Press.Original Article