Blue Origin: Uspešan let s posadom

0
243

Kompanija Blue Origin je sredinom jula dobila odobrenje za prvi let s posadom. Misija je put kosmosa krenula 20. jula, a u letelici se između ostalih našao i osnivač kompanije Jeff Bezos.

PCPress.rs Image

Raketa New Shepard je put kosmosa poletela u zakazano vreme, a osim Jeffa Bezosa među posadom se našao i njegov brat Mark, proslavljena avijatičarka Wally Funk i osamnaestogodišnji Oliver Daemen. Letelica je stigla na 107 kilometara iznad Zemlje, što znači da je prešla Karamanovu liniju i ušla u kosmos. Time se ušlo u novu eru kosmičkih letova, budući da je ovo prvi uspešan let s posadom koji je kompanija Blue Origin izvela do kraja.

PCPress.rs Image

Posada je pre početka misije prošla obuku koja je potrajala dva dana, a zanimljivo je i to da je Wally Funk najstarija osoba koja je do sada poletela u kosmos. Ova osamdesetdvogodišnjakinja ipak neće ostati poznata samo po tome, budući da je još 1961. godine sa još 12 koleginica prošla obuku za let u svemir. Danas su poznate kao Mercury 13, ili kao FLATs: First Lady Astronaut Trainees.

Blue Origin radi i na većoj raketi – New Glenn, a zadatak će joj biti da u kosmos transportuje satelite, te druge tipove tereta. Paralelno se radi i na raketama za prevoz posade, a pretpostavlja se da će se nakon prvog uspešnog leta procesi ubrzati.

From the beginning, New Shepard was designed to fly above the Kármán line so none of our astronauts have an asterisk next to their name. For 96% of the world’s population, space begins 100 km up at the internationally recognized Kármán line. pic.twitter.com/QRoufBIrUJ

— Blue Origin (@blueorigin) juli 9, 2021

Izvor: Ars Technica

The post Blue Origin: Uspešan let s posadom first appeared on PC Press.Original Article