BlackBerry se ne vraća: Licenca zauvek izgubljena

0
157

Krajem prošle godine najavljeno je da se BlackBerry nakon brojnih najava konačno gasi 2022. godine. Iako je doživeo mnoge reinkarnacije, spreman je za poslednji čin, mada mnogi sumnjaju u to, jer se kraj najavljivao više puta do sada.

PCPress.rs Image

Ispostavilo se da su priče o svršetku tačne, budući da je BlackBerry rasprodao svoje patente za 600 miliona dolara. Kupila ih je nova kompanija po imenu Catapult IP Innovations Inc, a BlackBerry je opisuje kao projekat koji će sačuvati ono što je ostalo od dobrih ideja. Ni taj plan nije protekao kao što je planirano.

Stručnjaci su u decembru 2021. istakli da je BlackBerry hardver dočekao kraj i da od 4. januara svi telefoni koji koriste softvere ove kompanije – BlackBerry 7.1 ili starije, BlackBerry 10, te tablet operativni sistem BlackBerry PlayBook – više neće biti u funkciji. Postajala je nada da će neki patenti ipak preživeti.

Proizvodi koji se tiču BlackBerry telefona, QWERTY tastatura i BlackBerry Messengera (BBM) je trebalo da potraju još malo. Radilo se o projektu koji su neki zvali i „Zombi BlackBerry“, budući da je kompanija sa strane dobila patente, s ciljem da oživi mrtve uređaje i pokuša da vrati bar delić stare slave.

Kupac Catapult IP Innovations je zbog kupovine ušao u ozbiljne dugove, a neki pretpostavljaju da BlackBerry proizvode planira da unovči tako što će ubuduće tužiti one koji kopiraju patente koji su sada u njenom vlasništvu. To znači da je BlackBerry izgleda došao do konačnog kraja, a situacija se dodatno zakomplikovala nakon što je kompanija OnwardMobility izgubila licencu za ovaj brend, a s njom je otišla i nada da će se ikada pojaviti novi QWERTY Android telefon.

Izvor: Ars Technica

The post BlackBerry se ne vraća: Licenca zauvek izgubljena first appeared on PC Press.Original Article