Bitka između osnivača i vlasnika Disco Elysium studija se seli na studio

0
40

Pravna bitka besni nakon niza eksplozivnih optužbi bivših developera iza Disco Elysium i vlasnika studija koji su ih otpustili.

U rivalskim izjavama objavljenim u sredu, ključni kreatori proslavljenog detektivskog RPG-a su tvrdili da su prevareni i izbačeni iz razvojnog studija ZA/UM, dok su vlasnici studija tvrdili da su oni otpušteni zbog nedoličnog ponašanja.

„Mislimo da je vreme da ljudi znaju šta se dogodilo u kompaniji“, napisali su direktor igre Disco Elysium Robert Kurvitz i umetnički direktor Aleksander Rostov u postu za Medium.

Prema paru, koji su manjinski akcionari u nezavisnom, evropskom studiju ZA/UM, stvari su počele da se pogoršavaju nakon što je estonska kompanija pod nazivom Tutreke OU stekla većinski udeo u kompaniji.

„Čim su postali većinski akcionari, brzo smo bili isključeni iz svakodnevnog poslovanja, raskinut nam je radni odnos i onemogućen nam je pristup informacijama kompanije“, tvrde oni. „Naše otpuštanje usledilo je nedeljama nakon što smo počeli da tražimo dokumente i finansijske podatke, koje sadašnji vlasnik još uvek krije od nas.

Par je dodao: „Sada smo u procesu pregleda naših pravnih opcija. I građanske tužbe i krivične prijave su na stolu — u Estoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, u saopštenju objavljenom za GamesIndustry.biz, sadašnje rukovodstvo studija ZA/UM je negiralo optužbe za prevaru i rekao da je nekoliko zaposlenih otpušteno zbog „nepristojnog ponašanja“.

„Iako smo uvereni da će ZA/UM pobediti na sudu kada se sve činjenice saslušaju, smatramo da je neophodno da se pozabavimo neosnovanim tvrdnjama i neistinama, samo da bismo na pravi način odbranili ZA/UM i zaštitili naše zaposlene“, navodi studio.

„Glasina da je naša odluka da raskinemo ugovore sa ovim pojedincima doneta radi finansijske dobiti je potpuno neosnovana i ni na koji način ne odražava činjenice. To je bila odluka koju je trebalo doneti za dobrobit kolektiva.”

Pratićemo razvoj situacije da bi videli u kojem smeru će se ova bitka kretati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Email Address *

The post Bitka između osnivača i vlasnika Disco Elysium studija se seli na studio appeared first on PLAY!.

Original Article