Bezos će uložiti milijarde dolara u istraživanje svemira

Džef Bezos je najbogatiji čovjek na svijetu koji je trenutno težak oko 130 milijardi dolara, a zahvaljujući konstantnom porastu dionica Amazona (čiji je osnivač i najveći dioničar), te će brojke biti još i veće.

Tokom gostovanja na večeri u organizaciji Explorers Cluba, Bezos je otkrio kako namjerava potrošiti dio svog bogatstva. Osim Amazona, Bezos je osnovao i svemirsku kompaniju Blue Origin u koju godišnje investira milijardu dolara prodajom svojih dionica Amazona.

Tokom govora našalio se kako je Amazon njegov dobitak na lotu te je sada u procesu ulaganja zarađenog novca u istraživanje svemira. Prioritet mu je omogućiti putovanja u svemir jeftinijima i dostupnijima što većem broju kompanija koje imaju ideje, no nemaju dovoljno kapitala kako bi te ideje realizovale i krenule u istraživanje i osvajanje svemira.

Bezos je, još prije nekoliko godina, najavio kako želi pomoći u razvoju infrastrukture koja će pomoći svemirskim startupovima i putovanjima u svemir, a uskoro će vjerovatno krenuti i u ozbiljniju realizaciju tih planova.

Bezosovi motivi isključivo su istraživački – dok je Ilon Mask rekao kako žele pomoći ljudima u osvajanju Marsa kako bi se ljudi u budućnosti mogli sakriti na ovoj planeti od budućih ratova i problema na Zemlji, šef Amazona nije motivisan takvim stvarima.

„Želim svijet u kojem će unuci mojih unuka moći živjeti“, komentarisao je tokom govora na tom događanju i dodao kako je svijetu u kojem živimo „apsolutni dragulj“.

Najbogatiji čovjek na svijetu ipak nije rekao koliko novca  namjerava potrošiti na istraživanje svemira i svemirske letove, a iako je njegov devise plemenit, dio naučnika na događaju Explorers Cluba podsjetio ga je kako bi dio novca mogao potrošiti i na istraživanje Zemlje i okeana te pomoći u rješavanju aktualnih problema na planeti na kojoj živimo.

(Bloomberg)

 

Article source: http://feedproxy.google.com/~r/NaukaITehnologija-NezavisneNovine/~3/KlQb7iEMruo/468633