Bežični sistem za dijagnostiku kancera u realnom vremenu na operacionom stolu

0
113
bezicni-sistem-za-dijagnostiku-kancera-u-realnom-vremenu-na-operacionom-stolu

Summary

Američka medicinska kompanija Invenio Imaging razvija tehnologiju koja omogućava hirurzima da odmah nakon uzimanja uzoraka analiziraju tkivne biopsije na operacionom stolu. Uspostavljanje dijagnoze putem ove tehnologije omogućava brza klinička odlučivanja, za koje je inače potrebno nedelje čekanja na rezultate iz […]

Bežični sistem za dijagnostiku kancera u realnom vremenu na operacionom stolu

Američka medicinska kompanija Invenio Imaging razvija tehnologiju koja omogućava hirurzima da odmah nakon uzimanja uzoraka analiziraju tkivne biopsije na operacionom stolu. Uspostavljanje dijagnoze putem ove tehnologije omogućava brza klinička odlučivanja, za koje je inače potrebno nedelje čekanja na rezultate iz patološke laboratorije.

Sistem za digitalnu patologiju NIO Laser Imaging System, koji koristi veštačku inteligenciju i sopstvene slikovne sposobnosti, omogućava brzu evaluaciju uzoraka sa operacionog stola. Na taj način, hirurzi mogu odmah da utvrde da li uzorak sadrži kancerogene ćelije, da odluče da li je neophodno uzeti dodatni uzorak tkiva, pa čak i da naprave molekularnu dijagnozu za personalizovanu medicinsku terapiju u roku od samo nekoliko minuta.

Brza dijagnoza omogućava i brži tretman, što je od ključne važnosti za agresivne tipove kancera koji mogu brzo da se šire dok se čekaju rezultati biopsije iz posebnih patoloških laboratorija.

Invenio Imaging je član NVIDIA Inception programa, koji pruža podršku startupovima u oblasti veštačke inteligencije i tehnološke podrške. Kompanija koristi NVIDIA grafičke procesore i softverske biblioteke za ubrzanje procesa obuke i analize uzoraka.

Naredna generacija sistema za slikanje će koristiti NVIDIA Jetson Orin seriju edge AI modula kako bi obezbedila skoro realno vreme analize uzoraka koristeći NVIDIA TensorRT SDK.

„Kreiramo sloj AI modela iznad naših slikovnih sposobnosti, kako bi lekarima omogućili dijagnostičku sliku i analizu onoga što vide“, izjavio je Kris Frojdiger, tehnički direktor kompanije. „Zahvaljujući performansama AI modela koje pruža NVIDIA Jetson tehnologija, oni će brzo moći da utvrde kakvi kancerogeni tipovi ćelija postoje na slici biopsije.“

Invenio Imaging koristi NVIDIA RTX A6000 grafičke procesore za obuku neuronskih mreža. Oni razvijaju modele za kancerogene oblike na slikama koje snimaju NIO sistemi.

Kompanija je razvila AI proizvod NIO Glioma Reveal, koji je u Evropi odobren za kliničku upotrebu, dok je u SAD-u dostupan za istraživačke svrhe. Ovaj proizvod pomaže u identifikaciji oblasti tkiva u mozgu sa kancerogenim ćelijama.

Takođe, Invenio je ove godine najavio saradnju sa Lung Cancer Initiative kompanije Johnson & Johnson kako bi razvio AI rešenje za analizu uzoraka tkiva kod pacijenata sa kancerom pluća. Ovaj AI model će pomoći lekarima da brzo utvrde da li uzorak tkiva sadrži kancerogene ćelije.

Razvijanje ovog AI rešenja je od izuzetne važnosti jer rak pluća predstavlja najsmrtonosniji oblik raka na svetu. Samo u SAD-u, u više od 1,5 miliona pacijenata se godišnje otkriju čvorovi na plućima. Invenio Imaging ima za cilj da njihov sistem NIO Lung Cancer Reveal skrati vreme analize tkivnih biopsija za pacijente sa rakom pluća.

Pre nego što bude zvanično odobren za kliničku upotrebu, Invenio će sprovesti kliničku studiju, a zatim podneti zahtev za FDA odobrenje za AI rešenje koje je bazirano na NVIDIA Jetson tehnologiji.

Read More