Bežična podvodna kamera na zvučne valove

0
44

Znanstvenici procjenjuju da više od 95 posto Zemljinih oceana nije istraženo, što znači da smo vidjeli manju površinu naših oceana nego površinu udaljene strane Mjeseca ili površine Marsa.

Istraživači MIT-a razvili su bežičnu podvodnu kameru bez baterija koja je oko 100.000 puta energetski učinkovitija od ostalih podvodnih kamera. Uređaj snima fotografije u boji, čak i u mračnim podvodnim okruženjima te bežično prenosi slikovne podatke kroz vodu.

Autonomna kamera se napaja zvukom. Pretvara mehaničku energiju zvučnih valova koji putuju kroz vodu u električnu energiju koja pokreće njegovu opremu za snimanje i komunikaciju. Nakon snimanja i kodiranja slikovnih podataka, kamera također koristi zvučne valove za prijenos podataka do prijemnika koji rekonstruira sliku.

Budući da ne treba izvor energije, kamera bi mogla raditi tjednima, omogućujući znanstvenicima da traže nove vrste u udaljenim dijelovima oceana. Također se može koristiti za snimanje slika onečišćenja oceana ili za praćenje zdravlja i rasta riba koje se uzgajaju u uzgajalištima akvakulture.

Sada kada su demonstrirali radni prototip, istraživači planiraju poboljšati uređaj tako da bude praktičan za primjenu u stvarnim okruženjima. Žele povećati memoriju kamere kako bi mogla snimati fotografije u stvarnom vremenu, streamati slike ili čak snimati podvodne videozapise.

Također žele proširiti domet kamere. Uspješno su prenijeli podatke 40 metara od prijemnika, ali širenje tog raspona omogućilo bi korištenje kamere u više podvodnih postavki.

Original Article